• ZF: 87 mld. EUR din datoria externă a RO este făcută de guvernul României.
  • ZF: Banca Naţională a României mai are o datorie de 3,3 mld. EUR.
  • ZF: Creşterea datoriei externe este cauzată de creşterea datoriei publice.
  • ZF: 50% din datoria externă a RO provine din sectorul privat.

Suntem datori. În mai anul acesta, datoria externă a României a atins aproape 180 miliarde de euro, dublu față de acum 10 ani. Jumătate din această sumă provine din datoria publică a Băncii Naționale, iar cealaltă jumătate din datoria companiilor private.

Care sunt factorii care au determinat creșterea datoriei externe a României?

„În primul rând, împrumuturile semnificative ale statului din 2019 până în prezent, care au dus datoria statului român la peste 800 de miliarde de lei, mai mult decât dublu față de anul 2019. Datoria publică a ajuns să reprezinte mai mult de 52% din PIB. Acești bani pe care i-am împrumutat nu se folosesc pentru o viață mai bună a oamenilor, pentru spitale, școli sau autostrăzi. Banii s-au împrumutat pentru consum și pentru cifrele din ce în ce mai mari ale statului”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, pentru Aleph News.

Cum ne afectează creșterea datoriei externe pe fiecare în parte?

„Toată datoria, de aproape 900 de miliarde de lei, o vom plăti prin taxe și impozite. Pentru ca statul să o plătească are nevoie de bani pe care îi vor lua din taxe, salarii, TVA sau consum. Se așteaptă ca din 2025 să crească taxele și impozitele deși politicienii, în acest moment, au spus că nu vor face acest lucru”, a adăugat acesta.

Recomandări

ZELE VREA TOMAHAWK
NEOM INAUGUREAZĂ SINDALAH
BEZOS ÎȘI APĂRĂ ZIARUL
NETFLIX LANSEAZĂ MOMENTE
MAPN VREA LEGE PT DRONE
CANICULA UCIDE

Citește și