- Creșterea față de anul 2023 este de 20,3 miliarde de euro.
- Datoria statului în valută a urcat la 107 miliarde euro.
- Creșterea datoriei externe este necesară pentru susținerea investițiilor și creșterii economice.
Datoria externă totală a României a ajuns la finalul anului 2024 la 203,5 miliarde de euro, cu 20,3 miliarde de euro mai mult față de 2023, potrivit datelor BNR. Mai mult, datoria statului în valută a crescut cu 16 miliarde de euro, atingând 107 miliarde. Ce impact are această creștere asupra economiei?
Advertisment
Ce efecte imediate vom vedea în economie și asupra monedei naționale?
În primul rând, în economie nu se văd efecte. Efectele se văd în momentul în care analiștii străini sau cei care ne împrumută, creditorii, și în special creditorii internaționali se uită la poziția financiară a României și își pun semne de întrebare.
Totuși, noi, anul trecut am avut o creștere foarte mare a datoriei externe și asta din cauza statului care s-a împrumutat foarte mult ca să plătească acest dezmăț bugetar, iar noi acum suntem într-o situație în care trebuie să ne împrumutăm în continuare. Avem nevoie în continuare de datorie extrernă, dar trebuie să plătim prețuri foarte mari sau trebuie să plătim dobânzi foarte mari. În plus, la un moment dat se va pune problema despre cât de sustenabilă este această datorie externă.
Recomandări
Riscă România o presiune suplimentară pe dobânzile la împrumuturi?
Bineînțeles. Asta deja se vede în piață. Noi ne împrumutăm în valută de 7-8% fără niciun fel de probleme. Dacă statul plătește 7-8% la euro, ce să mai spunem de companii?
Ce soluții ar putea fi?
Să nu mai avem deficit bugetar, ceea ce este imposibil, așa că vom trăi întotdeauna cu amenințarea și a acestei datorii externe.