• Peste 65% dintre respondenţi au declarat că siguranţa este cel mai important factor care influenţează alegerea unei maşini.
  • 42% dintre respondenţi consideră că achiziţia unui vehicul rulat este o bună investiţie, fiindcă pierderea de valoare a maşinii este mai mică după un an.
  • Oferta de preţ (6%), inspecţia tehnică (12,5%) şi interiorul şi exteriorul maşinii (18,5%) sunt factori care cântăresc mai puţin în decizia de achiziţie a unui vehicul rulat.

Aproape jumătate dintre români preferă o maşină second hand pentru că nu îşi permit una din showroom, iar 42% consideră că un vehicul rulat este o investiţie inteligentă, deoarece devalorizarea maşinii este mai mică după un an.

Interesul pentru maşinile second-hand continuă să crească pe fondul producţiei reduse de maşini, a crizei globale legate de perturbarea lanţurilor de aprovizionare, a dificultăţilor logistice şi a inflaţiei în creştere. Mai mult, pandemia de COVID-19 a schimbat semnificativ aşteptările consumatorilor de astăzi.

În acest context, Spotawheel a realizat un studiu despre comportamentul consumatorului şi a arătat care sunt tendinţele de cumpărare de pe piaţa de automobile rulate din România. Conform studiului, aproape 50% dintre români au declarat că au decis să cumpere o maşină second hand, deoarece nu îşi permit un vehicul din showroom.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Rezultatele sondajului

42% dintre respondenţi consideră că achiziţia unui vehicul rulat este o bună investiţie, fiindcă pierderea de valoare a maşinii este mai mică după un an. De asemenea, perioada lungă de aşteptare pentru un automobil comandat direct de la producător este un alt motiv pentru care şoferii preferă achiziţia unei maşini rulate (14%).

Sondajul a relevat motivele din spatele deciziei de schimbare a maşinii, printre cei mai importanţi factori regăsindu-se: necesitatea înlocuirii cu un model mai nou (47%), dorinţa de a cumpăra o maşină mai avansată din punct de vedere tehnologic (32,25%), un consum mai eficient de combustibil (16,25%).

Pe de altă parte, aspectele mai puţin importante pentru români în luarea unei astfel de decizii sunt: atractivitatea preţurilor (4,25%), majorarea veniturilor (8,75%) sau impactul negativ pe care vehiculul îl are asupra mediului (13,50%).

Întrebaţi despre opţiunile de plată preferate pentru achiziţia maşinilor rulate, majoritatea respondenţilor optează pentru plata în numerar (55%). Plata sub formă de trade-in a fost menţionată de 21,5% dintre români, fiind urmată de finanţări sau credite (11,8%) şi de leasing (7,8%).

Mașina inspectată și certificată

Peste 50% dintre respondenţi sunt dispuşi să plătească suplimentar pentru o maşină inspectată şi certificată. În schimb, românii nu ar plăti mai mult pentru: posibilitatea de a pune la dispoziţie maşina pentru un test drive la adresa indicată (10,8%) sau un proces de plată uşor şi rapid (10,8%).

Doar 5,5% dintre şoferi ar fi deschişi să plătească suplimentar pentru facilitarea formalităţilor legate de achiziţionarea unui vehicul şi doar 4% dintre aceştia pentru sprijinul unui consilier financiar.

Peste 65% dintre respondenţi au declarat că siguranţa este cel mai important factor care influenţează alegerea unei maşini. Tehnologia (48,5%) şi fiabilitatea (47,5%) sunt următoarele criterii relevante pentru aceştia. Pe următoarele poziţii se află confortul (44,5%), consumul redus (39%) şi prestigiul mărcii (41%). La polul opus, oferta de preţ (6%), inspecţia tehnică (12,5%) şi interiorul şi exteriorul maşinii (18,5%) sunt factori care cântăresc mai puţin în decizia de achiziţie a unui vehicul rulat.