Eurodeputaţii au cerut Comisiei Europene să propună o lege care să le permită celor care lucrează online să se deconecteze de la muncă, în afara programului de lucru.

Probabil că lucrezi de acasă deja de aproape un an. Cred că la început te-ai bucurat că nu mai trebuie să stai în trafic și că poți lucra de pe canapea, în pijamale. Totuși, există și multe dezavantaje. Angajatorul are impresia că vei fi disponibil tot timpul, ceea ce îți poate crește nivelul de stres și anxietate.

Legat de asta, Parlamentul European vine cu o propunere. Eurodeputaţii au cerut Comisiei Europene să propună o lege care să le permită celor care lucrează online să se deconecteze de la muncă, în afara programului de lucru.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Legislaţia ar trebui să stabilească și câteva cerinţe minime pentru munca de la distanţă, să clarifice condiţiile de muncă, orele de lucru şi perioadele de odihnă.

Iniţiativa legislativă a Parlamentului a fost adoptată cu 472 voturi pentru, 126 împotrivă şi 83 abţineri. Unele state europene, inclusiv Franţa, au deja înscris în legislaţia naţională dreptul de a te deconecta de la lucru.

Când ar urma să intre în vigoare această lege?

Dacă executivul comunitar decide să treacă la implementarea propunerii Parlamentului European, ar putea să mai dureze câţiva ani până când noile reguli vor intra în vigoare. Propunerea legislativă va avea nevoie și de aprobarea parlamentelor țărilor din blocul comunitar.

România se va alinia și ea la directiva europeană?

În cazul țării noastre, europarlamentarul Corina Crețu spune că România trebuie să adopte rapid legislația privind telemunca. Este important ca sănătatea fizică și psihică a angajaților să fie protejată, mai ales în contextul pandemic, care va duce probabil la o creștere a cazurilor de depresie.

Corina Crețu, europarlamentar: „Telemunca are avantajele sale certe, pentru că a permis păstrarea multor locuri de muncă. Însă trecerea în online a însemnat, pentru un număr alarmant de cetățeni europeni, un volum de muncă nesănătos: cazurile de extenuare, anxietate și boli psihice au crescut în această perioadă.“