• Deficitul bugetar a ajuns la 6,3% din PIB, la 1 octombrie
  • Cheltuielile statului au crescut cu 15%
  • Veniturile statului au scăzut cu 0,4%

Minus după minus. Asta scrie pe foile lui Florin Cîțu, ministrul Finanțelor. Veniturile statului au scăzut luna trecută, iar cheltuiele au urcat cu 15 procente.

În condițiile astea, provocarea este să limiteze deficitul care acum este 6,3% din PIB. Oricum va fi dublu față de cel estimat înainte de epidemie, calculează Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal: „Vom putea să terminăm anul acesta cu un deficit sub două cifre, adică în jur de 9%. În 2021 se va recupera din declinul din 2020“.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Laurian Lungi, economist: „Dacă nu vrem să ne împrumutăm va trebui să creştem taxe şi impozite într-un final. Dar asta va accelera criza. Ministrul finanțelor Florin Cîțu îi contrazice pe economiști. Nu cresc taxele, spune el.
Calculele arată că deficitul bugetar se apropie de cel din anul 2010, când ai simțit cel mai puternic criza financiară. Atunci statul a împrumutat 20 de miliarde de euro, a mărit taxa pe valoarea adăugată și a redus cu un sfert salariile bugetarilor.“