Democrativa PSD-PNL lasă România pe minus. Comisia Europeană estimează un deficit bugetar de 8% la final de 2024

Românii au făcut calculele ignorate de Ciolacu și Ciucă și rezultatul s-a văzut la vot. În ultimii 3 ani, PSD și PNL s-au aflat împreună la guvernare. Deși s-au lăudat mereu cu creșteri economice, cele două partide lasă în urmă o grea moștenire economică.

În septembrie anul acesta, datoria externă României a ajuns la un nivel record, 54,4% la sută din PIB. O creștere de aproape două procente față de august. Un astfel de nivel al datoriei publice ne pune în inferioritate în ochii creditorilor externi. În plus, România s-a angajat prin tratatul de la Maastricht să nu depășească 60% din PIB.

NIci când vine vorba despre deficitul bugetar, democrativa PSD-PNL nu se poate lăuda. Deficitul a depășit 100 miliarde lei și a urcat la 6,19% din PIB după primele 10 luni din acest an. Comisia Europeană estimează că, la final de an, acesta va ajunge chiar la 8%, din cauza creșterilor mari ale salariilor din sectorul public și din cauza majorării cheltuielilor cu bunurile și serviciile.

Inflația lăsată moștenire de PSD-PNL e și ea motiv de îngrijorare. România este, pentru a opta lună consecutiv, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, cu un avans anual al preţurilor de 5%, arată datele Eurostat. Media Uniunii Europene este de 2,3%.

Comisia Europeană estimează însă că România va avea un deficit chiar mai mare la finalul anului, de 8% din PIB, care reflectă creșterea foarte rapidă a cheltuielilor publice, în principal din cauza creșterilor mari ale salariilor din sectorul public, ale cheltuielilor cu bunurile și serviciile și ale transferurilor sociale, inclusiv ale pensiilor.

Exit mobile version