• O rată de 1.200 de lei amânată 9 luni va creşte cu circa 100 de lei pe lună în următorii cinci ani
  • Specialiştii te sfătuiesc să nu amâni plata ratelor decât dacă e absolut necesar
  • Cine îşi amână azi plata ratelor va avea mai multe verificări dacă va dori un credit nou

Ţi-ai făcut credit pentru casă, dar ai rămas fără loc de muncă din cauza crizei generate de coronavirus. E un scenariu posibil pentru oricine. Aparent guvernul şi băncile întind o mână de ajutor. O ordonanţă de urgenţă îţi permite să amâni plata ratelor până la 9 luni. Atenţie însă: amânarea plăţii ratelor vine cu o povară mai mare în viitor.

Alex Radulescu, managing partner, companie de consultanţă în domeniul financiar-bancar: ”Sfatul meu este să folosiţi această ordonanţă atâta timp cât credeţi că este necesar, adică nu neapărat să folosiţi toate cele 9 luni de zile şi să vă folosiţi de ea doar dacă sunteţi direct afectaţi de această criză.”

O rată de 1.190 de lei la un credit ipotecar de 200.000, amânată 9 luni, va ajunge, în următorii cinci ani, o rată de 1.315 lei. Adică cu 125 de lei mai mult în fiecare lună. Diferenţele cresc pe măsură ce valoarea creditului este mai mare. Cine îşi amână azi ratele va avea parte de mai multe verificări din partea băncilor dacă vor să acceseze un credit în viitor, avertizează specialiştii.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Sursa foto: Profimedia