- Mitingul bursier din China a epuizat optimismul inițial, acțiunile scăzând după un anunț dezamăgitor privind stimularea economică.
- Indicele compozit Shanghai a crescut cu 5%, dar Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 5% în urma conferinței de presă a oficialilor.
- Investitorii așteptau măsuri mai puternice, iar economiștii sugerează că sunt necesare reforme profunde pentru a stimula creșterea economică sustenabilă.
Un miting al pieței bursiere din China a epuizat, deoarece un anunț foarte așteptat privind planurile de stimulare a economiei în dificultate a țării a dezamăgit investitorii. Acțiunile au crescut cu peste 10% pe măsură ce tranzacționarea a reluat după vacanța Săptămânii de Aur, dar au scăzut după o conferință de presă a planificatorilor economici ai țării, scrie BBC.
Într-o sesiune volatilă, indicele compozit Shanghai din China continentală a crescut cu aproximativ 5% în comerțul târziu, în timp ce Hang Seng din Hong Kong a fost cu 5% mai scăzut.
Investitorii au sperat să obțină mai multe informații despre modul în care guvernul intenționează să susțină creșterea economică, dar anunțul a oferit puține detalii.
Președintele Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reformă din China, Zheng Shanjie, a spus că este „pe deplin încrezător” că țara își va atinge obiectivele economice și sociale pe tot parcursul anului.
Dar el a adăugat: „Presiunile în scădere asupra economiei Chinei sunt, de asemenea, în creștere, unele industrii văd concurență între curse de șobolani”.
Comentariile lui Zheng au venit în momentul în care a anunțat că China va emite 200 de miliarde de yuani (28 de miliarde de dolari) pentru proiecte de cheltuieli și investiții până la sfârșitul acestui an.
„Piața se aștepta cu adevărat la mai mult. Corecția va fi și mai puternică dacă datele despre Săptămâna de Aur în ceea ce privește consumul sunt slabe”, a declarat Alicia Garcia-Herrero, economist șef pentru regiunea Asia Pacific la banca de investiții Natixis.
„Piața reactioneaza la lipsa unui stimul fiscal real. Nu as fi organizat o conferinta de presa pentru a nu anunta nimic nou”.
Guvernul chinez a încercat să sporească încrederea în cea de-a doua cea mai mare economie a lumii, în condițiile în care crește îngrijorarea că ar putea rata propriul obiectiv de creștere anuală de 5%.
Investitorii s-au revărsat în acțiunile chineze de când oficialii au început să lanseze o serie de măsuri menite să stimuleze economia. Planurile au inclus ajutor pentru industria imobiliară a țării lovită de criză, sprijin pentru piața de valori, alocații în numerar pentru cei săraci și mai multe cheltuieli guvernamentale.
Dar unii economiști s-au întrebat dacă politicile vor fi suficiente pentru a rezolva problemele economice ale Chinei. Ei spun că ar putea fi necesare reforme profunde pentru a pune țara pe o cale de creștere mai durabilă.
Creșterea a încetinit în cea de-a doua economie a lumii, deoarece continuă să se confrunte cu o scădere a pieței imobiliare, scăderea prețurilor și alte provocări.