• Dragoș Cabat: „Nu e vina statului… Ceea ce poate face statul este să ajute companiile
  • Dragoș Cabat: „E puțin probabil ca cei afectați să plece
  • Dragoș Cabat: „Când ai dat omul afară e posibil să nu vrea să se întoarcă la tine

La cât de afectată este industria Horeca, greu le va fi antreprenorilor să-și păstreze afacerile.Dragoș Cabat este analist economic.

Cum ar putea să ajute autoritățile

Dragoș Cabat: „O variantă de ajutor ar fi amânarea taxelor, și plata unei părți din ajutorul de șomaj tehnic. Mai mult nu poate face statul, e o situație de sănătate, nu e vina statului, măsurile sunt luate pentru ca și mai mulți români ar putea fi afectați de criza de sănătate. Sunt niște măsuri obligatorii de luat. Ceea ce poate face statul este să ajute companiile.”

Care sunt soluțiile altor țări

Dragoș Cabat: „Nu există alte soluții miraculoase, de altfel spunea și Florin Cîțu astăzi la o conferință la care am fost și eu, că nu există soluții de acest fel și că Guvernul nu ar trebui să inventeze o măsură. S-a uitat la ce măsuri au luat alte țări, și de peste tot și din UE.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Și le-au copiat. Singura diferență  dintre Germania de exemplu și România este ce resurse bugetare are fiecare dintre țări pentru a ajuta industriile respective afectate. România are resurse mult mai mici, ce au făcut în special autoritățile române au fost măsuri below the line, care să nu aibă impact direct asupra deficitului bugetar ci asupra gradului de îndatorare, care e pe termen lung.

Nu se puteau inventa măsuri speciale, poate a discuta cu băncile pentru ca firmele să își amâne plăți către bănci și către stat și eventual Guvernul să fie un partener în discuțiile dintre companiile respective, din Horeca și cei de la care au închiriat spațiile comerciale, poate să se amâne plata chiriilor, dar asta e discuție între două entități private. Cam asta e aria de măsuri pe care le poate folosi un guvern. Rămâne ajutorarea celor care rămân fără serviciu.”

Mulți antreprenori vor fi nevoiți să demită angajați dacă continuă criza

Dragoș Cabat: „Da, ei vor rămâne fără joburi și din fondurile speciale de asigurare socială li se va plăti ajutor de șomaj și eventual cursuri de recalificare. E puțin probabil ca cei afectați să plece și să lucreze în domeniul ospitalității în alte țări.

Altă soluție în afară de ajutorul de șomaj pentru respectivii sunt plata unei părți din salariu în așa fel încât HoReCa să nu dea oamenii afară, pentru că dacă nu se închid de tot doar temporar, după aceea e greu să găsească alți oameni, și când ai dat omul afară e posibil să nu vrea să se întoarcă la tine. Soluția optimă e ca firmele respective să își păstreze angajații, Guvernul să plătească o parte din salariul acestor oameni, să îi ajute cu plata chiriei și amânarea taxelor pentru companiile din Horeca.”