• Mai multe diademe vechi de secole, „extrem de rare”, încrustate cu bijuterii și despre care se crede că au aparținut împărătesei franceze Josephine Bonaparte, au fost vândute marți la licitație, la Londra, pentru aproape 710.000 de euro.
  • Cele două diademe fac parte colecție privată britanică ce datează de cel puțin 150 de ani.
  • Cea mai ornamentată dintre cele două este compusă din cornalină, email și aur și a fost vândută cu mai mult de 527.000 de euro

Mai multe diademe vechi de secole, „extrem de rare”, încrustate cu bijuterii și despre care se crede că au aparținut împărătesei franceze Josephine Bonaparte, au fost vândute marți la licitație, la Londra, pentru aproape 710.000 de euro.

Cele două diademe fac parte colecție privată britanică ce datează de cel puțin 150 de ani. Se crede că au fost dăruite soției lui Napoleon Bonaparte de către sora acestuia, Caroline, la începutul secolului al XIX-lea, potrivit casei Sotheby’s. Ambele bijuterii, fiecare parte a unei sunt încrustate cu pietre prețioase gravate cu capete clasice, dintre care câteva sunt posibil antice, a precizat casa de licitații.

Cea mai ornamentată dintre cele două este compusă din cornalină, email și aur și a fost vândută cu mai mult de 527.000 de euro, în timp ce cealaltă a fost vândută cu peste 147.000 de euro, în cadrul unei vânzări „Treasures” de diverse obiecte valoroase și rare.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

„Aceste bijuterii maiestuoase montate cu camee și intaglii evocă, cu siguranță, stilul marii împărătese Josephine, și anume rangul ei de soție a lui Napoleon Bonaparte, gustul ei impecabil și interesul pentru lumea clasică”, a declarat Kristian Spofforth, de la Sotheby’s.

„Bijuteriile oferite aici demonstrează cea mai fină și delicată lucrare realizată de cele mai bune ateliere franceze și, astăzi, nu prea mai există piese comparabile în lume.”

Josephine Bonaparte a primit, probabil, doar bijuteriile gravate, despre care Sotheby’s a spus că sunt o posibilă combinație de exemple romane, care datează încă din anul 100 î.Hr., precum și gravuri italiene contemporane.

Licitatorii cred că bijuteriile au fost montate pentru ea în capitala franceză în jurul anului 1808 în stil neoclasic, iar semnele de pe coroane pare că indică Parisul și faimoșii săi orfevrieri din acea perioadă. Se credea că acestea înzestrau purtătoarea cu diversele calități descrise, cum ar fi eroismul, fidelitatea și dragostea, în timp ce deschideau calea în lumea modei din acea vreme.

„Fiind prima care a încorporat aceste camee și intaglii în rochia ei, purtându-le alături de perle și diamante, ea a creat o întreagă modă nouă care a cuprins Parisul și întreaga lume, bazată pe forme neoclasice”, a explicat Spofforth.

Sotheby’s a precizat că este posibil ca diademele să fi fost achiziționate de la Josephine sau de la moșia acesteia de către proprietarul britanic, colecționarul de artă și politicianul Edward Lascelles, și apoi transmise descendenților săi.