Diferența dintre economia SUA și cea a României: „Presiunea pe leu va rămâne în continuare”

Image: 524982710, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Banca centrală a Statelor Unite va ține dobânda cheie aproape de zero cel puțin până în 2024.

Asta chiar dacă Rezerva Federală se așteaptă ca economia americană să crească cu 6,5% în 2021. Pe fondul accelerării campaniei de vaccinare și a pachetului de stimuli fiscali de 1.900 de miliarde dolari aprobat de Biden.

La noi, Banca Națională anunța menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an. Asta înseamnă că banca centrală din țară transmite un mesaj: că a încheiat ciclul de relaxare al politicii monetare, spun specialiștii.

Adrian Mitroi, economist: „Echivalentul PNRR-ului nostru este American Rescue Plan. Cel american este pe dobânzi, adică la cei bogați le dă un cec, iar la cei mai bogați le dă dobânzi foarte mici și bursă. Europa merge pe corporații, la mijloc. Corect? Diseminarea PNRR-ului durează, America nu stă de vorbă.”

Ca România să se alinieze economiilor dezvoltate, cum este cea americană, analiștii de la noi spun că statul ar trebui să găsească soluții de finanțare micro, la nivel individual. Adică pentru populația extrem de afectată de această criză sanitară.

Adrian Mitroi, economist: „Când America nu merge bine, în America se unesc toate forțele, Guvern cu Banca Centrală, democrați cu republicani. În general, BNR este înceată la scădere de dobânzi și grăbită la creșteri de dobânzi. Deocamdată nu o să vedem dobânzi mai mici și presiunea pe leu va rămâne în continuare.”

Exit mobile version