• Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat joi că şansele ca anul viitor creşterea globală să scadă sub 2% sunt tot mai mari.
  • Georgieva a declarat la o conferinţa că este deosebit de îngrijorată de încetinirea din China, deoarece a doua economie a lumii a fost un motor puternic al creşterii globale.
  • FMI îşi va actualiza perspectivele economice în ianuarie, iar imaginea „s-a întunecat recent pe baza a ceea ce vedem în ceea ce priveşte sentimentul consumatorilor şi sentimentul investitorilor” , a spus ea.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat joi că şansele ca anul viitor creşterea globală să scadă sub 2% sunt tot mai mari din cauza efectelor continue ale războiului din Ucraina şi a încetinirii simultane a creşterii economice în Europa, China şi SUA.

Georgieva a declarat la conferinţa Reuters NEXT că este deosebit de îngrijorată de încetinirea din China, deoarece a doua economie a lumii a fost un motor puternic al creşterii globale.

FMI îşi va actualiza perspectivele economice în ianuarie, iar imaginea s-a întunecat recent pe baza a ceea ce vedem în ceea ce priveşte sentimentul consumatorilor şi sentimentul investitorilor” , a spus ea.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În octombrie, FMI şi-a redus prognoza de creştere globală pentru 2023 la 2,7%, faţă de 2,9% în iulie, pe fondul presiunilor colaterale din cauza războiului din Ucraina, a preţurilor ridicate la energie şi alimente, a inflaţiei şi a ratelor dobânzilor puternic crescute, avertizând că condiţiile s-ar putea înrăutăţi semnificativ anul viitor.

La vremea respectivă, FMI a plasat o probabilitate de 25% ca anul viitor creşterea globală să scadă sub 2% – fenomen care a avut loc doar de cinci ori din 1970 încoace – şi a spus că există o probabilitate de peste 10% de contracţie a PIB-ului mondial.

Suntem îngrijoraţi de faptul că această probabilitate ar putea să urce puţin mai mult” , a declarat joi Georgieva, citând impactul războiului fără sens” al Rusiei din Ucraina asupra economiei Europei şi încetinirile simultane din Statele Unite, Europa şi China.