• Doi marinari români îți spun cum e viața lor pe mare în plină epidemie de coronavirus
• 50.000 de români sunt angajați pe vase de croazieră
• Salariile marinarilor ajung la 10.000 de euro pe lună, de 15 ori mai mult decât ar câștiga în România

Românii care sunt în cel mai mare pericol de coronavirus sunt marinarii. Avem 50.000 de marinari români. La 10.000 de euro pe lună. Sunt departe de familie și până la 7 luni, iar acum înfruntă și coronavirusul.

Reporter: Te îngrijorează această epidemie?
Ștefan Gorgovan, ofițer mecanic pe un vas de croazieră care se află în apropierea Marii Britanii: Sincer da, sincer chiar mă îngrijorează.Urmează să plec acasă, la fete, într-o lună și jumătate. Și o să merg cu mască, cu mânuși. Da, chiar mă îngrijorez.
Reporter:Dar ce ți-au transmis cei de acasă, ținând cont de toate știrile din mass-media care sunt în legătură cu acest virus?
Ștefan Gorgovan: Soția mea, Bianca, este îngrijorată, vă dați seama, nu vrea să pățesc ceva. Ai grijă, pui. Pune-ți mască, nu da mâna cu nimeni străin. Încerc și eu să mă feresc cât pot: să nu stau în locuri aglomerate, să nu dau noroc cu nimeni, să mă spăl cât mai des pe mâini.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Reporter: Spune-mi,te rog, câți colegi români mai ai cu tine alături pe navă?
Ștefan Gorgovan: Șase colegi români mai am la mine în departament. Mai avem și la pază, și la restaurant…avem, avem câțiva români. Ținând cont că ești în acest domeniu, ai idee cam câți, un număr aproximativ, lucrează în industria aceasta? Din ce țin eu minte, anul trecut s-a făcut un sondaj pe această temă și eram 50.000 de români care navigam. Salariul este în jur de 8.000 și ceva de euro. În mână, pe fiecare lună.

Și Alexandru Boboc, căpitan marin de peste 9 ani, urmează să plece din nou pe mare în câteva zile.

Reporter: Alexandru, cum se vede situația coronavirusului pentru un navigator?
Alexandru Boboc: Este destul de riscant pentru noi, dar încercăm să menținem niște măsuri de precauție, încât să nu fim afectați foarte mult. Dar în rest, nu prea avem de ales, navele trebuie să meargă în zona respectivă. Măsurile care sunt date și de către OMS: de la măști respiratorii pentru față, până la dezinfectați pentru mâini, inclusiv costume de protecție și recent, acum, s-au implementat niște măsuri, exact cum se fac și în aeroporturi, a se lua temperatura oamenilor zilnic de la navă, cei care vizitează, autorități. Depinde de profilul navei. Cei mai bine plătiți sunt tanchiștii sau cei care transportă gaze naturale, cei de la pasagere, după aceea urmează cei care cară containere. La mine, un comandant, 9.000 de dolari pe lună.

Aproximativ 50.000 de români sunt marinari și ajung la venituri de peste 100.000 de euro pe an, iar o parte din acești bani se întorc în investiții în economia românească.

Remedii false pentru coronavirus. Suma cerută de o vrăjitoare pentru un descântec de la distanţă: Am auzit că este foarte răspândită boala asta în Bucureşti

Jurnaliştii Daily Mail scriu că oameni care pretind că sunt „vindecători” încearcă să vândă remedii false pentru infecţia cu coronavirus. „Vindecătorii” online cer între 20 şi 80 de lire sterline pe şedinţă. O vrăjitoare din România cere 500 de lei pentru un descântec anti-coronavirus pe care îl poate face de la distanţă. N-are coronavirusul din […]

Read more