• Președintele-ales al SUA, Donald Trump, a promis în campania sa electorală că va desconsidera reglementările climatice cu totul și va retrage Statele Unite din acordul de la Paris.
  • În același timp, acesta a promis că va „reporni” industria americană și va exploata la maxim resurele energetice. Printre acestea se număra și creșterea producției de hidrocarburi.
  • Companiile petroliere nu se declară însă pregătite pentru o astfel de mișcare și mai degrabă s-ar concentra pe eficientizarea celei actuale.

Planul lui Trump pentru a doua sa președinție pare deja să întâmpine probleme! Una din cele mai importante politici economice pe care dorește să le implementeze, în afara tarifelor, este reprezentată de creșterea vertiginoasă a producției de energie, anume de hidrocarburi.

Marile companii petroliere, multe dintre ele fiind jucători uriași pe piața internațională, nu se dovedesc atât de entuziaste ca și viitorul președinte, conform Reuters.

Giganții petrolieri neagă posibilitatea unor schimbări majore, dar prezic stabilitate și câștiguri considerabile

Liam Mallon, unul dintre șefii Exxon Mobil, cea mai mare companie producătoare de petrol și gaz din SUA, declara că: „O schimbare radicală în producție este improbabilă pentru că marea majoritate, dacă nu toată lumea, se concentrează pe rentabilitatea a ceea ce fac deja”.

Recomandări

FĂRĂ GAZ ÎN TRANSNISTRIA
ZENDAYA SE CĂSĂTOREȘTE!
TRUMP A FOST VALIDAT
TRUDEAU DEMISIONEAZĂ
SPUI DA DIGITAL
CINE MERGE MAI DEPARTE

Relaxarea reglementărilor în domeniul utilizării terenurilor, dar mai ales din punct de vedere al protejării mediului, înseamnă viitoare profituri record pentru aceste companii, însă aruncă în incertitudine lupta împotriva schimbărilor climatice.

Murray Auchincloss, CEO al BP, una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, declara că președinția Trump este așteptată „cu interes”. Noul președinte speră ca prin politicile sale să sporească oportunitățile de muncă pentru americani și să creeze o creștere economică susținută prin reduceri de taxe și dereglementare. Rămâne de văzut dacă aceasta se va putea realiza.

SUA este a doua țară din punct de vedere al emisiilor de CO2

Dezbaterea asupra schimbărilor climatice este mai actuală ca oricând, având în vedere temperaturile record. Președinția Trump va reuși cu siguranță să înfăptuiască un mare pas înapoi din punct de vedere al luptei împotriva schimbărilor climatice, SUA rămânând a doua cea mai poluantă țară din lume cu 6 miliarde de tone de dioxid de carbon emise. Cu toate acestea, este mult înapoia Chinei care emite 14 miliarde de tone.

SUA este țara cea mai mare producătoare de petrol și de gaz din lume. Aceasta produce aproximativ 13 milioane de barili de petrol zilnic. Vor fi important de analizat schimbările din următoarea perioadă, dată fiind promisiunea lui Trump de a pune în aplicare acest pachet legislativ complex cu privire la producția de energie, încă din primele zile ale președinției sale.

Citește și