• Dragoș Damian: Am un motiv foarte serios pentru care nu văd rostul PNRR-ului (în general, nu pentru că l-ar fi făcut un partid sau altul), îl consider un exercițiu de bifare politică al UE
  • Dragoș Damian: Poate că e mai bine că România să fie guvernată de alții, pentru că noi am dovedit că nu știm s-o facem.
  • Dragoș Damian: Speranța de viață în România a unui copil născut astăzi (atenție la nuanță, astăzi!) este de sub 75 de ani iar speranța de viață activă, sănătoasă, este de sub 65 de ani

Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj, susține că persoanele care au acum 40-50-60 de ani nu vor apuca să iasă la pensie, „pentru că o să moarp înainte!”. El spune că banii din PNRR vor fi rambursaţi din contribuţia de 25% la pensiile „de care n-o să ne bucurăm la actuala speranţă de viaţă a românilor”.

„Iată că acum toată lumea știe cine a scris PNRR și și l-a dat cu dedicație, aceleași grupuri de interese care guvernează România și care, am mai scris, au transformat-o în ceea ce este astăzi, o sursă inepuizabilă de forță de muncă pentru UE, de împrumuturi de la investitorii financiari și un importator al celor mai banale produse. Dar, poate că e mai bine că România să fie guvernată de alții, pentru că noi am dovedit că nu știm s-o facem.

Lăsați cele 30 de miliarde, fiți cu ochii pe cele câteva zeci de milioane de Euro – cu un mic efort poate câteva sute – care vor fi risipiți generos pe studii de necesitate, oportunitate, fezabilitate, etc. și care vor ajunge în buzunarele cui trebuie. Execuția însă, este cu totul altă poveste.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Am un motiv foarte serios pentru care nu văd rostul PNRR-ului (în general, nu pentru că l-ar fi făcut un partid sau altul), îl consider un exercițiu de bifare politică al UE și o gafă de pierdere de și mai multă suveranitate a României prin componentă de împrumuturi. Și nu, nu este vorba despre scenariul sci-fi prin care planificăm să construim în 5-6 ani ce n-am făcut în ultimii 30, adică autostrăzi, cai ferate, conducte de apă, școli, spitale, centre medicale de permanentă, etc.  – în lipsa de experți, tehnologie, utilaje, materiale de construcții și mai ales, de muncitori.

Este vorba despre reforma sistemului de pensii. Au fost zilele trecute în ZF câteva comentarii și sugestii legate de reforma sistemului de pensii. Eu am să fac un comentariu medical. Speranța de viață în România a unui copil născut astăzi (atenție la nuanță, astăzi!) este de sub 75 de ani iar speranța de viață activă, sănătoasă, este de sub 65 de ani. Speranța de viață a celor născuți în urmă cu 50-60 de ani, care încă sunt în câmpul muncii, este mult mai redusă. Astfel încât, cu vârstă de pensionare de astăzi, mai mult că sigur că “decrețeii” nu vor prinde prea mulți ani de pensie, iar cei care au peste 40 de ani acum și contempleaza o vârstă de pensionare de 70 de ani, vor păți la fel. Mulțumiți sistemului sanitar.

Așadar, stimați comentatori, contribuția la pensii, chiar dacă sistemul se dorește a fi reformat, nu sunt bani pentru bătrânețe – cel puțin nu a românilor de 40-50-60 de ani care vor muri înainte de a ajunge la pensie – ci bani pentru ca România să-și plătească împrumuturile și deficitele, la care se vor adaugă acum și împrumuturile din PNRR. Mișcările prin piloni, dispariția pensionarii anticipate, interzicerea cumulului sau dispariția pensiilor speciale, chiar dacă corectează inechități, au doar menirea de a colecta mai mulți bani.

Și dacă nu ajung banii din pensii, vor crește impozitele pe proprietăți, pe venituri, profituri, etc. Urmăriți cu atenție, abundă deja ideile privind creșterea impozitului de proprietăți și clădiri”, scrie Dragoș Damian, pentru ZF.