• După zece zile, SUMAL 2.0 dă bătăi de cap industriei lemnului
  • Adrian Băban a suspendat activitatea pentru că nu mai are acces la materia primă
  • Cătălin Tobescu: Industria forestieră lucrează la 1/3 din activitatea normală
  • Industria forestieră înregistrează 20 de milioane de euro pierderi pe zi
  • SUMAL 2.0 ar trebui să diminueze tăierile ilegale de pădure 
  • Noul SUMAL urmăreşte trasabilitatea lemnului în circuitul de producţie 
  • În sistemul SUMAL ar urma să opereze 100.000 de utilizatori 

Marele proiect de digitalizare a sectorului forestieri şi industria de prelucrare a lemnului, SUMAL 2.0, face primele victime. După zece zile de la lansare, aplicaţia pune pe butuci antreprenorii care vor să respecte legislaţia. Este cazul lui Adrian Băban, care de un deceniu procesează buştenii în semifabricate şi elemente necesare producţiei de mobilă.

Adrian Băban, antreprenor: „Aplicaţia nu permite mişcarea mărfii între furmizor şi un prestator. Ne-am trezit că marfa care era la 30 de km de noi ar trebui să parcurgă practic 1000 de km prin depozitul cumpărătorului ca să ajungă în procesare la noi. Producem cam o treime din materia primă a unui grup care are 2200 de angajaţi, care face produse finite de cea mai înaltă calitate. Am fost nevoiţi să sistăm activitatea. În momentul acesta oamenii sunt cu contractele de muncă suspendate pe un articol care ne permite să îi plătim cu 75%, bineînţeles e pe cheltuiala firmei.”

Cei 60 de angajaţi ai lui Adrian Băban au de patru zile contractele de muncă suspendate. Cătălin Tobescu, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Păduri spune însă că pierderile sunt mult mai mari. De la lansarea SUMAL 2.0, industria forestieră lucrează la o capacitate de doar 1/3 din activitatea normală. Aşa că zilnic sunt pierderi de 20 de milioane de euro.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cătălin Tobescu, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Păduri – Fordaq România: „Dacă vă puteţi închipui de la portul Constanţa blocat cu nave în port care stau câte 2-3 zile pentru emiterea unui aviz, până la şoferi care sunt cu avizele pierdute şi care nu pot să descarce camioanele şi pur şi simplu sunt blocaţi, până la industria mobilei, fabrici care rămân fără materia primă, fără cherestea şi până la fabrici pe biomasă.”

Şi asta pentru că zilnic SUMAL 2.0 are perioade în care nu funcţionează.

Cătălin Tobescu, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Păduri – Fordaq România: „Timp de 4 ore nu s-a putut emite niciun aviz de transport, fără de aviz de transport nu se transportă lemn, iar toate camioanele au trebuit să stea pe loc, n-au putut nici să plece, nici să se încarce de la pădure, nici să se facă recepţii. 03.09 + 03.21 Toată lumea trimitea disperată ”la voi apare tot ursuleţul acesta stă?”. Deci era pur şi simplu un mesaj de eroare în momentul în care încercai să faci ceva în SUMAL.

Ministerul Mediului a pus la dispoziţie o linie fierbinte pentru ai ajuta pe cei peste 100.000 de utilizatori SUMAL 2.0. Pentru că nu există back-up pentru aplicaţie, Adrian Băban spune că pentru situaţia lui soluţii încă nu au găsit.

Adrian Băban, antreprenor: „Am fost sunat sâmbătă seară de directorul din minister care se ocupă de SUMAL şi care mi-a promis că luni dimineaţă această problemă va fi rezolvată. Vreau să vă spun că nici acum nu e rezolvată. Astăzi ni s-a spus că probabil săptămâna viitoare. Programul nu este scris, el s-a îndepărtat enorm de bază legală pe baza căruia a fost construit. Adică nu respectă nici legislaţia europeană, introduce restricţii pe care legea nu le impune. Am făcut un inventar. Sunt zeci şi zeci de puncte în care aplicaţia informatică nu urmăreşte hotărârea de guvern.”

Acum atât Adrian Băban, dar şi alţi sute de antreprenori din sectorul forestier şi de prelucrarea a lemnului aşteaptă un răspuns din partea premierului Florin Cîţu, căruia i-au adresat o petiţie.