• A crescut PIB-ul cu 2,8% față de T4/2020
  • În T1 din 2020, am avut cea mai mare creştere a PIB-ului din UE, de 2,7%
  • Pe serie ajustată sezonier, Produsul Intern Brut nu a înregistrat nici o modificare față de T1/2020

Institutul Național de Statistică a publicat datele cu privire la evoluția Produsului Intern Brut din primul trimestru al anului curent. Astfel, INS arată un o creștere a PIB-ului cu 2,8% în perioada ianuarie-martie, față de ultimul trimestrul din 2020, informează Ziarul Financiar.

Anul trecut, România a bifat în primul trimestru cea mai mare creştere economică din UE, de 2,7%. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, PIB-ul a scăzut cu 0,2% pe seria brută și nu a suferit nici o modificare pe seria ajustată sezonier.

Un lucru ce a contat enorm este că în timp ce mare parte din Europa a fost în lockdown în din cauza valului 3 al pandemiei de COVID-19, România i-a făcut față fără să închidă economia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

„Este cu mult peste aşteptări. La prima vedere, după aceste date, am putea avea o creştere economică pe tot anul, de 7%, poate fi chiar mai mult”, a spus Ionuţ Dumitru, economisul-şef al Raiffeisen Bank.

În urma anunțului, Florin Cîțu a ținut să felicite toți românii. În același timp, el a subliniat că România are cea mai bună revenire economică din istorie și susține că s-au luat cele mai bune măsuri.

„Am promis, am făcut. Economia României a crescut cu 2.8% în primul trimestru din 2021. Felicitări, români! România are cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Am luat cele mai bune măsuri și economia a răspuns pozitiv. Acum pregătim toate măsurile ca economia României post-pandemie să fie mai puternică, mai competitivă, mai rezilientă. În următorii ani, eu mă aștept la o creștere economică care să spulbere toate estimările făcute până acum și de care să beneficieze TOȚI românii”, a spus Florin Cîțu pe pagina de Facebook.

Cifrele detaliate ar urma să apară în următoarele săptămâni, acestea fiind doar datele preliminare. Cât despre așteptările organizațiilor internaționale, premierul Cîțu spune că le vom depăși. Acesta anunțase pe pagina sa de Facebook o veste îmbucurătoare pentru români, înainte de anunțul oficial.

„Creşterea economică, de care vor beneficia toţi românii, o să fie peste toate estimările de la începutul anului. Vă garantez,” a spus Florin Cîțu, înainte ca rezultatele oficiale să fie anunțate.

Astfel, FMI prognoza o creștere de 6% pentru România, pe tot anul, iar Comisia Europeană considera că România va devansa Polonia și Ungaria și va deveni campioana regiunii la creștere economică, cu 5,1%. Să nu uităm nici de previziunea făcută de Goldman Sachs, care estima o creștere economică de 9% pentru România în 2021; un lucru ce părea prea optimist, acum va fi probabil obiectivul, mai ales că economiștii erau de părere că România va înregistra o creștere de aproximativ 7% dacă pe primul trimestru vom avea o creștere de 0,5-1% față de T4 2020.