- Economia României e integrată în UE, dar nu mai aparține românilor.
- Multinaționalele fac profit în România, dar îl externalizează.
- Joburile oferite românilor în UE au adus totuși 57 de miliarde de euro economiei.
Economia României e integrată în Europa, dar nu mai aparține românilor. România a oferit Europei ce a avut mai bun: între 3 și 4 milioane de oameni apți de muncă, de la medici și asistente la constructori, muncitori în fabrici și profesori.
Advertisment
Cel puțin un miliard de euro a investit statul român în educația medicilor și asistentelor medicale care au plecat în străinătate. În schimb angajații români de peste hotare au trimis acasă 67 miliarde de euro din 2007 până azi, dar mulți dintre ei nu s-au mai întors în România.
„Cu toții regretăm că 4 milioane de români au plecat în afară, nu știu câți dintre ei se vor reîntoarce în țară, dar nici acum nu știu dacă am fi avut și nici nu știu dacă putem să le dăm ceva astăzi de lucru. În urmă cu 20-30 de ani, România nu ar fi avut nicio altă șansă să se dezvolte decât prin atragerea de investiții străine și prin lăsarea românilor să plece în afară pentru că nu avea ce să le dea de lucru în țară”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.
Recomandări
Economia României e dependentă de Uniunea Europeană. Francezii dețin în România Automobile Dacia, cea mai mare companie locală, Orange, liderul pieței telecom, Sanofi, cea mai mare firmă de medicamente și Engie, al doilea jucător de pe piața gazelor.Austriecii controlează OMV Petrom, liderul pieței de petrol și gaze și BCR, a doua cea mai mare bancă. Italienii au Enel, cel mai mare producător de energie, iar germanii controlează Kaufland și Lidl, marii retaileri alimentari.
O mare parte dintre profiturile străinilor au fost externalizate
„În acest moment multinaționalele controlează jumătate din economia românească. Problema nu este că au venit multinaționalele și au, să zicem așa, au cumpărat companiile românești și sunt lideri în toate sectoarele. Problema este ce face statul, pentru că statul, cu ce are în acest moment și are încă destul de mult, nu este în stare să creeze un climat astfel încât companiile românești să se dezvolte mult mai mult și cei care lucrează în străinătate, românii care lucrează în străinătate, să se întoarcă în țară”, a adăugat Cristian Hostiuc.
O mare parte dintre profiturile străinilor au fost externalizate. Deși au vânzări mai mari decât firmele românești, companiile străine au o profitabilitate de două ori mai mică decât companiile private deținute de români.
Andrei Goșu, director general al firmei de training Ascendis: „Mare parte din business-ul nostru sau, mă rog, o parte însemnată, vine în mod direct în mod direct sau indirect din bani europeni. Companiile au atras fonduri, s-au dezvoltat. Spun în mod direct sau indirect pentru că sunt fondurile structurale de care am beneficiat și aici nu e semnificativ pentru noi, dar am beneficiat de clienți care exportă și fac business cu Uniunea Europeană într-o formă sau alta”.
Europa ne-a cerut 20 de miliarde de euro tribut ca să ne primească în Uniune. Ce ne-a dat? 40 de miliarde de euro din fonduri europene și piață de desfacere pentru produsele pe care le exportăm.
Partenerii noștri