- Banca Centrală a SUA are încă nevoie de mai multe date înainte de a începe să reducă dobânzile.
- Inflaţia în SUA este cu o jumătate de punct procentual peste ţinta Fed, care în comunicatul publicat la finalul reuniunii din 12 iunie a descris-o drept „ridicată”.
- Cele mai recente date statistice privind inflaţia şi activitatea economică sugerează că presiunile pe partea de preţuri ar putea să continue să se reducă.
Jerome Powell, președintele Rezervei Federale, spune că Banca Centrală are nevoie de mai multe date înainte de a reduce dobânzile. Lucrul acesta se poate întâmpla la reuniunea din 17-18 septembrie. Dacă FED va respecta sau nu acest calendar depinde de noile date referitoare la şomaj şi inflaţie. Care este starea economiei acum? Anul acesta, economia SUA va crește 2,4%. De trei ori mai mare decât cea din Europa. Are ambele ingrediente pentru creștere. Energie ieftină și tehnologie.
„Vrem să înţelegem dacă cifrele pe care le vedem sunt o citire corectă a ceea ce se întâmplă cu inflaţia de bază. Vrem să avem mai multă încredere, şi sincer pentru că economia americană este una solidă, avem capacitatea de a mai aştepta”, a spus Jerome Powell la un forum bancar organizat la Sintra (Portugalia) de Banca Centrală Europeană.
Începând din luna iulie a anului trecut Fed a păstrat dobânda de referinţă în intervalul 5,25%-5,5%, însă oficialii Fed discută când să relaxeze politica monetară în contextul în care inflaţia revine în apropierea ţintei de 2% avută în vedere de Banca Centrală a SUA.
În prezent, inflaţia în SUA este cu o jumătate de punct procentual peste ţinta Fed, care în comunicatul publicat la finalul reuniunii din 12 iunie a descris-o drept „ridicată”. Totuşi, cele mai recente date statistice privind inflaţia şi activitatea economică sugerează că presiunile pe partea de preţuri ar putea să continue să se reducă, astfel că investitorii se aşteaptă ca Fed să decidă o primă reducere de dobândă, de un sfert de punct procentual, la reuniunea din 17-18 septembrie.
În timp ce Powell a spus că vede progrese în ceea ce priveşte inflaţia, este precaut să se mişte prea curând şi să pună în pericol calea descendentă a creşterilor preţurilor, care a atins cel mai mare ritm de la începutul anilor 1980 în urmă cu doi ani.