- Cele mai recente restricţii privind terasele au afectat afacerile
- Vânzările au scăzut cu până la 40% în această perioadă
- A scăzut și numărul rezervărilor la terase
Decizia ca terasele să fie închise la ora 23:00 a dus la o diminuare bruscă a numărului rezervărilor făcute de tineri pentru staţiunile de la mare, în timp ce în cazul familiilor cu copii, numărul rezervărilor a crescut în ultima săptămână.
Conform datelor centralizate de Litoralulromanesc.ro, la doar o săptămână de la decizia ca terasele să fie închise la ora 23:00, efectele pe litoral se văd deja.
Vânzările restaurantelor, afectate oricum de distanţarea socială (mese mai puţine pe terase) şi de faptul că interioarele sunt încă închise, au scăzut şi mai mult de la începutul lunii august, cu 40% în medie, reiese din discuţiile purtate cu operatorii din domeniu.
Pe de altă parte, din datele centralizate de Litoralulromanesc.ro, numărul rezervărilor făcute de tineri cu vârste de până la 22-24 de ani, care veneau la mare în special pentru distracţie, a scăzut şi el.
„Este vorba despre tineri care veneau pe tot litoralul, dar în special în Mamaia şi Vama Veche, şi care ajungeau pe plajă doar ca să se odihnească după petrecerile de seara”, a declarat Ionuţ Nedea, directorul general al Litoralulromanesc.ro.
Pe de altă parte, închiderea teraselor la ora 23:00 le-a dat încredere turiştilor familişti cu copii că se respectă măsurile de distanţare pe litoral, iar numărul rezervărilor făcute de aceştia a crescut în ultima săptămână. În acest sezon s-a propagat, în mod fals, ideea că pe litoral se fac petreceri şi că nu se respectă legea, iar în media au fost prezentate cazuri de turişti din Vama Veche sau Costineşti, tineri, care nu respectau regulile, se adunau în faţa barurilor şi dansau până dimineaţa, în grupuri foarte mari. Acest lucru a creat o stare de nelinişte printre românii care vor să se protejeze şi să stea departe de aglomeraţie. Imaginea care se propaga, chiar dacă nu era una reală pentru că era vorba de excepţii, a indus o stare de panică printre anumiţi turişti.
„Eu, personal, cred că măsura de închidere a teraselor la ora 23:00 nu e una bună şi potrivită, pentru că e ca şi cum i-ai face tratament pentru cancer unui bolnav de pojar. Iei măsuri prea drastice pentru o problemă care se putea rezolva punctual. În acest moment e afectată o industrie întreagă pentru că, din cauza faptului că terasele se închid la ora 23:00, proprietarii nu pot introduce 2-3 serii de clienţi pe seară. Autorităţile ştiau unde erau locurile în care se adunau tinerii şi, mai degrabă, ar fi putut interzice accesul punctual în respectivele spaţii după ora 23:00, nu pe terasele unde se serveşte mâncarea”, a mai spus Ionuţ Nedea.
Pentru proprietarii de terase, scăderea numărului de clienţi este estimată, în medie, la 40% după apliarea măsurii de închidere la ora 23:00, pentru că, în majoritatea cazurilor, consumul se temperează începând cu ora 22:00.
„Pe litoral, în general, se face plajă până la ora 19:00, apoi oamenii se duc în cameră şi se pregătesc, ies la plimbare până la ora 21:00 şi abia după aceea iau cina. Ceea ce înseamnă că până la ora 23:00 nu mai rămâne timp pentru încă o serie de clienţi la terasă”, a adăugat Ionuţ Nedea.
- Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
- Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunţat propunerile liberalilor pentru poziţiile din viitorul Guvern
- Senatorii şi deputaţii sunt convocaţi luni dimineaţă pentru a alege preşedinţii celor două Camere
- Fontana di Trevi se redeschide după mai multe săptămâni de curățenie și trece printr-o fază de testare pentru a restricționa turișții
- Ce porți în 2025? Tendințele care-ți transformă ținuta în eleganța casual a sezonului de primăvară