• Norma vizată de experimentele lui Musk pe teritoriul României a fost elaborată și este impusă la nivel mondial de către International Telecommunications Union (ITU).
  • Aceasta stipulează o anumită limită pentru energia pe care sateliții cu orbită joasă o pot transmite la și de la echipamentele terestre asociate, indicator denumit Equivalent Power Flux Density (EPFD).
  • Serviciile Starlink au fost autorizate şi sunt disponibile în România din martie 2022.

Starlink, operatorul serviciului omonim de internet prin satelit controlat de SpaceX al lui Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, derulează de câteva luni teste în România, cu acordul și sprijinul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), prin care încearcă să demonstreze că o normă globală ce datează din anii ’90 și care limitează tehnic sateliții de generație nouă, non-geostaționari, precum cei ai Starlink, poate fi relaxată fără a fi afectată funcționarea sateliților clasici, geostaționari.

Norma vizată de experimentele lui Musk pe teritoriul României a fost elaborată și este impusă la nivel mondial de către International Telecommunications Union (ITU), agenție specializată în IT&C a ONU.

Aceasta stipulează o anumită limită pentru energia pe care sateliții cu orbită joasă o pot transmite la și de la echipamentele terestre asociate, indicator denumit Equivalent Power Flux Density (EPFD).

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Pariul″ lui Musk este că sateliţii Starlink pot funcţiona la capacităţi de până la 8 ori mai mari faţă de cele permise în prezent de limita EPFD a ITU, continuând totodată să protejeze sateliţii geostaţionari.

Serviciile Starlink au fost autorizate şi sunt disponibile în România din martie 2022.

Citește și