• Elon Musk are câteva idei de afaceri ciudate, iar multe dintre ele pornesc de la o întrebare obișnuită pe care o pune întotdeauna oricărui candidat la interviu.
  • Miliardarul CEO al Tesla spune că nu este interesat de școala pe care a urmat-o un potențial angajat sau chiar de nivelul de educație al acestuia.
  • Un studiu a scos la iveală mai multe abordări pentru depistarea mincinoșilor, bazate pe o tehnică de interviu pentru angajare care susține de fapt tehnica lui Musk.

Elon Musk are câteva idei de afaceri ciudate, iar multe dintre ele pornesc de la o întrebare obișnuită pe care o pune întotdeauna oricărui candidat la interviu pentru a vedea dacă minte sau nu. Miliardarul CEO al Tesla știe ce face când vine vorba de afaceri, dar spune că nu este interesat de școala pe care a urmat-o un potențial angajat sau chiar de nivelul de educație al acestuia.

Nu este nevoie nici măcar să ai o diplomă de facultate, sau chiar de liceu”, a declarat Musk în timpul unui interviu acordat în 2014 pentru Auto Bild. În schimb, tatăl a șapte copii caută dovezi de abilități excepționale” atunci când vine vorba de angajarea de noi angajați.

Dacă există un istoric de realizări excepționale, atunci este probabil ca acest lucru să continue și în viitor”, a spus el. Desigur, este ușor pentru cineva să mintă în CV sau în legătură cu realizările sale, dar Musk are o întrebare menită să îi prindă pe mincinoși.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Vorbind la World Government Summit în 2017, Musk a recunoscut că pune aceeași întrebare fiecărui candidat pe care îl intervievează: Povestește-mi unele dintre cele mai dificile probleme la care ai lucrat și cum le-ai rezolvat”.

Un studiu publicat în Journal of Applied Research in Memory and Cognition în decembrie 2020 a scos la iveală mai multe abordări pentru depistarea mincinoșilor, bazate pe o tehnică de interviu pentru angajare care susține de fapt tehnica lui Musk.

Una dintre aceste metode se numește Asymmetric Information Management” (AIM) și este concepută pentru a oferi persoanei intervievate un mijloc clar de a-și demonstra nevinovăția sau vinovăția în fața anchetatorului prin furnizarea de informații detaliate.

Micile detalii sunt sufletul investigațiilor criminalistice și pot oferi anchetatorilor fapte pe care să le verifice și martori pe care să îi interogheze”, a scris Cody Porter, unul dintre autorii studiului și cadru didactic principal la Universitatea din Portsmouth, într-un articol pentru The Conversation.

Aceasta a afirmat în mod special că intervievatorii ar trebui să le dea instrucțiuni clare persoanelor intervievate că dacă oferă declarații mai lungi și mai detaliate despre evenimentul de interes, atunci investigatorul va fi mai în măsură să detecteze dacă spun adevărul sau mint. În schimb, mincinoșii doresc să își ascundă vina”, a explicat Porter.

Acest lucru înseamnă că este mai probabil ca ei să rețină strategic informații ca răspuns la metoda AIM. Presupunerea lor aici este că dacă oferă mai multe informații, investigatorul va detecta mai ușor minciuna lor, așa că, în schimb, oferă mai puține informații.”

De asemenea, studiul a constatat că utilizarea metodei AIM poate crește probabilitatea de a detecta mincinoșii cu aproape 70%. Musk a adăugat în interviul acordat Auto Bild că ceea ce vrea să știe cu adevărat este dacă un candidat a rezolvat cu adevărat problema pe care pretinde că a rezolvat-o.

El a spus: Și, bineînțeles, vreți să vă asigurați că, dacă a existat o realizare semnificativă, au fost cu adevărat responsabili sau a fost altcineva mai responsabil? De obicei, cineva care a trebuit cu adevărat să se lupte cu o problemă, înțelege cu adevărat detaliile și nu uită.”