- Creşterea euro este alimentată de temerile tot mai mari ale investitorilor globali.
- Vineri, euro a depăşit pragul de 1,14 dolari, susţinut de creşterea declanşată în urmă cu câteva săptămâni.
- Analiştii avertizează că aprecierea monedei unice poate afecta exportatorii europeni.
Euro a devenit câştigătorul neaşteptat al recentelor turbulenţe de pe pieţele financiare provocate de tarifele comerciale impuse de preşedintele Donald Trump, atingând un maxim al ultimilor trei ani faţă de dolar, în contextul în care Europa este percepută tot mai mult drept un refugiu sigur în haosul economic global.
Advertisment
Creşterea euro este alimentată de temerile tot mai mari ale investitorilor globali în privinţa activelor americane, determinându-i să îşi vândă deţinerile şi să îşi repatrieze capitalurile. În Europa, aceste fluxuri susţin aprecierea monedei unice.
Euro s-a apreciat cu peste 5% faţă de dolar de la 1 aprilie, cu o zi înainte ca Trump să introducă tarife vamale de bază de 10% pentru toate economiile şi taxe suplimentare de 20% pentru Uniunea Europeană.
Recomandări
Vineri, euro a depăşit pragul de 1,14 dolari, susţinut de creşterea declanşată în urmă cu câteva săptămâni, după ce Germania a anunţat un plan masiv de cheltuieli.
Deşi un euro puternic este privit de unii oficiali ca semn al consolidării statutului monedei ca jucător global, analiştii avertizează că aprecierea monedei unice poate afecta exportatorii europeni, care au beneficiat până acum de un euro mai slab în perioadele de încetinire economică globală.
Citește și
- O masă de aer încărcată cu praf saharian ajunge deasupra României. Depunerile vor fi observate când va ploua
- Zelenski: „Putin ar putea ataca teritoriul NATO dacă nu este oprit în Ucraina”. Ce spune Mark Rutte
- Apple dezvoltă două căști VR, inclusiv una care va funcționa împreună cu Mac-urile. Compania vizează un design ușor și prețuri accesibile