Europa cucerește topul orașelor de 15 minute. În Zurich, 99,2% dintre locuitori ajung într-un sfert de oră la serviciile esențiale

Europa cucerește topul orașelor de 15 minute, iar Elveția primește premiul. În Zurich, 99,2% dintre locuitori au serviciile esențiale, cum ar fi asistența medicală, supermarketurile și educația, la o aruncătură de băț. La capătul opus stă America, arată un studiu publicat în revista Nature Cities, scrie The Guardian.

Spre exemplu, în San Antonio doar 2,5% dintre locuitori parcurg sfertul academic până la muncă, la școală sau la supermarket. Motivul? Orașele americane precum Dallas, Atlanta și Detroit sunt dependente de mașini din cauza distanțelor enorme. Orașul Dallas are aproape 10.000 de km pătrați, în timp de Zurich nu abia depășește 91 km pătrați, de aproape nouă ori mai mic. Iar București are 240 de kilometri pătrați.

Cercetătorii au studiat în detaliu 54 de orașe și au ajuns la concluzia că secretul succesului stă în dimensiune. Orașele de mărime medie din Europa, precum Milano, Copenhaga, Zurich și Dublin sunt cele mai accesibile. Toate au servicii esențiale care pot fi accesate în 15 minute de peste 95% dintre rezidenți.

Și metropolele mari precum Paris și Berlin se pot lăuda la acest capitol- peste 90% dintre rezidenți locuiesc la 15 minute de serviciile esențiale. Studiul arată că doar o mică parte din 10.000 de orașe din întreaga lume intră în categoria „orașelor de 15 minute”.

Exit mobile version