• România are cele mai mici scumpiri la locuințe din UE, din ultimii 10 ani
  • Casele s-au ieftinit cel mai mult în Grecia, Italia și Spania, conform Eurostat
  • În Estonia, Lituania și Irlanda acum plătești dublu pentru o locuință, comparativ cu 2010

Piață chiriilor s-a prăbușit în 2020, mai ales în orașele mari. De exemplu, în Capitală, studenții au plecat, iar în lockdown piață chiriilor a scăzut cu 30%. Iar prețurile apartamentelor au crescut cu 5% în 2020 și trendul s-ar păstra.

Cu toate acestea, conform datelor Eurostat, Romania are cele mai mici creșteri de preț din Uniunea Europena, din ultimii 10 ani.

Casele și-au majorat prețurile cu mai puțin de 10%, iar chiriile cu aproape 20%, comparând 2020 cu 2010. Dar avem cele mai mici creșteri de prețuri. Chiriile s-au scumpit mai mult datorita cererii tot mai mari în ultimii 10 ani. Pentru că au apărut corporațiile, oferta variata de job-uri, faptul că te poți muta ușor dintr-un oraș în altul cu job-ul, cu studiile a încurajat închirierea.

Recomandări

AVIZE AMATORILOR
LASĂ FRICA LA INTRARE
MĂ DOARE INTERNETUL
MANUAL VS TELEFON
SE ÎNTREC ÎN GAFE
PUTIN AMENINȚĂ OCCIDENTUL

Cumva față de 2010, am căpătat noi obiceiuri din vest și exista mai multa mobilitate a populației, mai ales cea tânără. De asemenea, că tot vorbim de 2010, o explicație ar fi și temerile pe care le-am dobândit atunci, când dacă aveai rate la un apartament, era o povară să le plătești.

Sunt state unde preturile au scăzut și cu 30% și aici iți dau exemplul Greciei sau cu 15% că în Italia. Cele mai mari creșteri au fost în Estonia și Lituania, unde atât vanzariele cât și chiriile și-au dublat prețurile în ultimul deceniu.