- În 2025, prețurile apartamentelor au crescut semnificativ, cu o medie de 20% în multe orașe
- Cluj-Napoca a devenit primul oraș din România cu prețuri medii de 3.000 euro/mp
- Brașov este pe locul doi cu prețul mediu de 2.083 euro/mp, cu o creștere de 20%
- În București prețurile au rămas relativ constante, cu un preț mediu de 1.862 euro/mp
- Craiova este în ascensiune, a depășit alte orașe mari, cu un preț mediu de 1.819 euro/mp
- Sibiu și Constanța: ambele orașe au un preț mediu de 1.777 euro/mp
- Iași vine cu o ușoară creștere, prețul mediu este de 1.737 euro/mp
- Timișoara rămâne accesibilă, prețul mediu pentru un apartament cu 2 camere este de 88.400 euro
- În Oradea prețul mediu este de 1.635 euro/mp, mai mic decât media de 1.710 euro/mp
Răsturnare de situație în piața imobiliară! Cluj-Napoca intră în topul orașelor din țară unde prețurile apartamentelor au depășit pragul de 3.000 euro/mp. Această explozie a prețurilor, cu creșteri de până la 20% în ultimele 12 luni, transformă orașele precum Brașov, București și Craiova în adevărați campioni ai costurilor locuințelor.
Advertisment
Ce a dus la creșterea rapidă a prețurilor apartamentelor în orașe precum Cluj-Napoca și Brașov, și cum se vor schimba aceste prețuri în următorii ani?
Bogdan Lucaciu, expert imobiliar Blitz: „Un lucru este cert, prețurile imobiliare cresc, chiar dacă poate sunt perioade în care stagnează sau în care suferă, să zicem, o oarecare scădere, prețurile imobiliare cresc pentru mai multe motive, printre care faptul că aceste bunuri se indexează odată cu creșterea veniturilor, odată cu creșterea pieței, odată cu creșterea vieții, ca să zic așa, și atunci prețurile imobiliare cresc. Mai mult decât atât, imobiliare reprezintă o bază a piramidei lui Maslow, ca să zic așa, și anume nevoia de adăpost.
Așadar pentru această creștere din ultimele luni, sunt mai mai mulți factori. Unul, faptul că apartamentele noi au crescut ca urmare a scumpirii materialelor de construcție, poate. Faptul că a existat o nevoie locativă de anumite tipologii de apartamente și de compartimentări. Faptul că există o zonă de inflație care a fost destul de mare și ceea ce a făcut ca persoanele care au avut cash să investească în imobiliare, a fost o cerere destul de mare, mai ales la finalul anului trecut, sigur și diaspora ajută.”
Recomandări
Ce sfaturi aveți pentru cei care s-au hotărât să cumpere un apartament anul acesta? Este o perioadă bună acum să facă acest pas sau ar trebui să mai aștepte câteva luni?
Bogdan Lucaciu, expert imobiliar Blitz: „După 10 ani de imobiliare pot să vă spun că sfatul pe care îl dau tuturor e să cumpere când au nevoie.
Îi sfătuiesc să apeleze la profesioniști care pot să le evalueze corect proprietățile, care pot să le spună exact despre zonă, despre compartimentare, despre construcții. Sunt multe lucruri care trebuie luate în calcul în momentul în care achiziționezi o proprietate, inclusiv investiția pe termen lung și așa mai departe.”
În ce oraș din țară merită investit în imobiliare?
Bogdan Lucaciu, expert imobiliar Blitz: „Clujul este foarte ofertant. Până la urmă depinde de nevoia pe care tu o ai. Ai nevoie să fii într-o zonă mai aglomerată, într-o zonă în care să ai aproape tot ce vrei. Ai nevoie să fii într-o zonă mai răspândită, dar Clujul este un oraș pe care îl recomand.
Brașovul, la fel, este un oraș foarte, foarte interesant. Și să știți că încep să se dezvolte și orașele Craiova, Suceava, Târgoviște, Pitești sau Ploiești. Sunt niște orașe care au un mare potențial de creștere în perioada următoare.”
Citește și
- Prințesa Kate împlinește astăzi 43 de ani. „Pentru cea mai incredibilă soție și mamă. Puterea de care ai dat dovadă în ultimul an a fost remarcabilă”
- Biden se pregătește să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei, înainte ca Trump să-și preia mandatul
- Așteptarea a luat sfârșit: Românii vor putea călători în SUA fără viză. Evenimentul de oficiere a intrării României în programul Visa Waiver are loc vineri la Washington
Partenerii noștri