• Exporturile de ceasuri elveţiene au atins în noiembrie un nivel ridicat record, majorarea cererii în SUA şi Qatar.
  • Americanii se dau în vânt după ceasuri scumpe, crescând exporturile cu 33%.
  • Retailerii din Qatar și-au făcut provizii înainte de Cupa Mondială de fotbal.

Exporturile de ceasuri elveţiene au atins în noiembrie un nivel ridicat record, majorarea cererii în SUA şi Qatar compensând declinul din China, scrie Bloomberg.

Datele statistice publicate de Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie arată că exporturile de ceasuri au crescut cu 10,9% în noiembrie, la nivelul record lunar de 2,4 miliarde franci elveţieni (2,6 miliarde de dolari).

În primele 11 luni din acest an, exporturile au totalizat 22,9 miliarde franci elveţieni, un avans de 11,9% faţă de perioada similară din 2021, şi în grafic pentru a atinge cel mai bun an înregistrat vreodată de acest sector.

Recomandări

POPOVICI SE CALIFICĂ ÎN FINALĂ
REZULTATE FINALE LA EUROPARLAMENTARE
TINERII ROMÂNI NU CONTINUĂ STUDIILE
IORDĂNESCU INTRĂ ÎN TOP 10
UNDE MERGI ÎN VACANȚĂ?
CUM LUCREAZA ANGAJAȚII ROMÂNI?

Cele mai căutate în noiembrie au fost ceasurile cu preţuri mai mari de 3.000 de franci elveţieni, cu o creştere de 15,7%, în timp ce livrările de ceasuri cu preţuri sub 200 de franci elveţieni au urcat cu 155,6%, deşi exporturile de ceasuri cu preţuri între 200 şi 500 de franci elveţieni au scăzut cu 30%.

Retailerii din Qatar şi-au majorat stocurile de ceasuri scumpe înaintea Cupei Mondiale la fotbal, exporturile înregistrând o expansiune de 112% în noiembrie, la 36 milioane de franci elveţieni, faţă de perioada similară din 2021.

Cererea pentru ceasuri de lux a înregistrat o creştere fără precedent, din ce în ce mai mulţi consumatori bogaţi, în special americani, descoperind în timpul pandemiei brandurile elveţiene, de la Rolex şi Omega la Patek Philippe.

Exporturile în SUA au urcat cu 33% în noiembrie, faţă de perioada similară din 2021, în timp ce importurile Chinei de ceasuri elveţiene au scăzut cu 11,5%, în contextul restricţiilor impuse de autorităţile de la Beijing, în urma cazurilor de Covid.

Anul trecut, Statele Unite au depăşit China, devenind principala piaţă pentru ceasurile elveţiene.