• Exporturile către piețele cheie s-au redus cu 46% în 2022, conform datelelor companiei.
  • Producția de gaze a scăzut la 412,6 miliarde de metri cubi, spune CEO-ul Gazprom.
  • Între timp, Gazprom a crescut treptat livrările către China.

Exporturile de gaze ale grupului rus Gazprom către principalele sale pieţe externe aproape s-au înjumătăţit în 2022, atingând cel mai scăzut nivel de la începutul secolului, în condiţiile în care livrările în Europa au fost reduse semnificativ după invadarea Ucrainei, potrivit Bloomberg.

Gazprom, controlată de stat, a anunțat, citându-l pe directorul executiv Alexei Miller, un aliat al președintelui Vladimir Putin, că exporturile sale în afara fostei Uniuni Sovietice se ridică la 100,9 miliarde de metri cubi în acest an. Ceea ce înseamnă o scădere a exporturilor cu 46% comparativ cu 2021. Această cantitate include livrările către China prin conducta Power of Siberia, prin care Gazprom a furnizat 10,39 miliarde de metri cubi anul trecut.

Livrările Gazprom către Europa, istoric cea mai mare piață de export a sa, s-au redus de luni de zile, în timp ce Kremlinul ripostează la sancțiunile pe fondul războiului din Ucraina. Aproape toate rutele majore ale conductelor care livrează gazul rusesc au fost compromise într-un fel sau altul, în timp ce o serie de țări europene au fost întrerupte complet la începutul acestui an după ce au refuzat să plătească pentru livrări în ruble.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Scădere uriașă

Gazprom nu detaliază datele privind exporturile în funcție de țară.

În acest moment, gazele curg către Europa prin doar unul dintre punctele transfrontaliere ale Rusiei cu Ucraina și prin intermediul unei porțiuni a conductei TurkStream care traversează Turcia către Ungaria și Serbia.

Între timp, Gazprom a crescut treptat livrările către China, iar în decembrie volumele zilnice au depășit nivelurile contractuale și în unele zile au atins recorduri.

Producția de gaze a Gazprom a scăzut la 412,6 miliarde de metri cubi în acest an, a declarat Miller. Aceasta reprezintă un declin de aproape 20% față de 2021 și este cea mai mică din cel puțin 2008, potrivit datelor companiei.