Familia Murdoch se luptă în secret cu privire la viitorul imperiului media. Cine are cele mai multe șanse să moștenească averea

Rupert Murdoch și familia sa au zburat din toate colțurile lumii pentru a stabili cum va fi împărțit imperiul între copiii săi atunci când patriarhul de 93 de ani va muri, scrie BBC.

Timp de șase zile, orașul a văzut un convoi de șapte SUV-uri negre care l-au transportat pe mogulul media și pe familia sa la tribunalul Washoe County Courthouse. Bătălia pentru succesiune, care s-a încheiat luni, a fost audiată în privat. Instanța nu a dat nicio indicație cu privire la momentul în care va veni o decizie. Când aceasta va sosi, nu va fi disponibilă publicului.

Seniorul Murdoch părăsea de obicei tribunalul după prânz, iar cei patru copii ai săi rămâneau înăuntru până la lăsarea serii.

Oricare ar fi rezultatul procesului, acesta va avea consecințe de anvergură care se vor extinde dincolo de drama de familie, modelând traiectoria celei mai influente companii media conservatoare din lume.

News Corp deține sute de ziare și instituții media în întreaga lume. Imperiul include Fox News, un post de dreapta din SUA, care i-a oferit lui Donald Trump o platformă importantă în perioada premergătoare alegerilor din 2016, precum și ziare foarte citite, precum The Sun din Regatul Unit.

Având în vedere accesul limitat al mass-mediei, o mare parte din ceea ce se știe despre acest caz a apărut de la New York Times, care a obținut copii ale documentelor judiciare sigilate.

Se pare că Murdoch dorește să acorde un control mai mare asupra imperiului fiului său cel mare, Lachlan, despre care se spune că este mai apropiat politic de el. Acest lucru este împiedicat de un trust irevocabil înființat în timpul celui de-al doilea divorț, care le va oferi celor patru copii mai mari ai lui Murdoch acțiuni egale în cadrul companiei atunci când acesta va muri.

Trustul oferă familiei opt voturi, pe care le poate folosi pentru a avea un cuvânt de spus în consiliul de administrație al News Corp și Fox News. Murdoch controlează patru voturi, lăsând fiecăruia dintre copiii săi mai mari un vot. Cei doi copii mai mici nu au niciun drept de vot.

Conform actualului contract de fiducie, voturile lui Murdoch vor fi împărțite în mod egal între cei patru copii mai mari după moartea sa.

Se pare că acesta încearcă acum să schimbe termenii acestui trust de 14,9 miliarde de lire sterline pentru a asigura controlul lui Lachlan, temându-se că ceilalți copii mai mari – James, Elisabeth și Prudence – ar putea îndepărta Fox News de orientarea sa conservatoare, ceea ce ar putea avea un impact asupra profitabilității sale.

Nevada poate părea un fundal ciudat pentru lupta Murdoch, având în vedere că familia nu are legături evidente cu Silver State. Cu toate acestea, statul oferă unul dintre cele mai confidențiale medii juridice pentru chestiuni precum disputele privind trusturile de familie, deoarece permite desfășurarea cazurilor cu ușile închise.

În încercarea de a-și proteja intimitatea, familia Murdoch și-a pus echipa de securitate să verifice la ce intrare a tribunalului așteaptă cei mai puțini reporteri.

Exit mobile version