• Un fermier din Turcia le pune vacilor sale ochelari VR. Cu ajutorul acestora, vacile se cred pe pășune și au reușit să producă mai mult lapte.
  • Producția de lapte ale vacilor a crescut de la 22 de litri, la 27 de litri.
  • Fermierul a fost inspirat de un proiect asemănător din Rusia, unde o echipă de veterinari și consultanți a lucrat la dezvoltarea specială a căștilor.

Un fermier din Turcia le pune vacilor sale ochelari VR pentru a le face să creadă că sunt pe pășune. Astfel, vacile au produs mai mult lapte.

La prima vedere, un hambar gigantic plin de vaci cu căști cuplate pe fețele lor blănoase pentru a crește profitabilitatea pare destul de distopic – dar, după cum a raportat săptămâna aceasta agenția de știri turcă Anadolu Ajansi, se pare că funcționează.

„Obținem o medie de 22 de litri de lapte pe zi de la vacile din ferma noastră”, a declarat Izzet Kocak în videoclipul tradus în limba engleză. „Media de lapte a celor două vaci care au purtat ochelari de realitate virtuală a fost de până la 27 de litri”.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Faptul că vacile produc, în mod presupus, mai mult lapte atunci când VR le face să creadă că se află pe o pășune frumoasă și verde dovedește că menținerea lor în medii agricole nu este sănătoasă și nici nu le face fericite.

„Privesc o pășune verde și le dă un impuls emoțional”, a declarat Kocak pentru publicație. „Sunt mai puțin stresate”.

Un articol din Metro a relatat că fermierul a fost inspirat de un proiect similar din Rusia, unde o echipă de veterinari și consultanți a lucrat la dezvoltarea specială a căștilor. Nu există o modalitate bună de a ști cât a costat toată această cercetare, dar este rezonabil să ne imaginăm că o cască VR de bază se ridică la aproximativ 300 de dolari. Deoarece Metro spune că Kocak intenționează să cumpere încă zece, ceea ce face ca matematica să fie interesantă. Nu are nicio valoare faptul că Kocak aparent pune două căști pe fiecare vacă, din cauza fețelor mari ale acestora, ceea ce înseamnă că zece căști ar acoperi doar cinci vaci.

Este o capcană ciudată, însă. Să știm că vacile sunt mai puțin productive în condițiile actuale înseamnă să recunoaștem că industria cărnii tratează prost animalele, dar înseamnă, de asemenea, că putem face ceva în acest sens. Ai putea cumpăra suficiente căști pentru cinci vaci cu aceleași fonduri care ar putea găzdui în mod rezonabil o bovină în plus. Contează cu adevărat dacă vaca se află pe câmp sau doar crede că se află, dacă rezultatele sunt aceleași