- Multinaționalele mari intenționează să diminueze spațiul de birouri în următorii trei ani, adaptându-se la creșterea muncii de la domiciliu.
- Un sondaj recent realizat la nivel global arată că aproximativ jumătate dintre companiile multinaționale intenționează să reducă amprenta spațiilor de birouri cu 10 până la 20%.
- Această tendință reflectă schimbările semnificative în obiceiurile de lucru provocate de pandemie.
Aproximativ jumătate dintre marile multinaționale plănuiesc să reducă spațiul de birouri în următorii trei ani, adaptându-se creșterii lucrului de la domiciliu în urma pandemiei, relatează Financial Times. Potrivit unui sondaj realizat de Knight Frank asupra directorilor responsabili de imobiliare la 350 de companii din întreaga lume care angajează împreună 10 milioane de oameni, cele mai mari grupuri intenționează să reducă spațiul cu 10 până la 20%, subliniind dorința organizațiilor de a obține un spațiu mai eficient. Cu toate acestea, această tendință a stârnit îngrijorări cu privire la clădirile mai vechi și la locațiile nepopulare, deoarece piața imobiliară comercială se confruntă cu o scădere determinată de ratele mai mari ale dobânzilor.
„Un spațiu mai bun, dar mai puțin, este probabil linia curelei pentru organizațiile mai mari”, a spus Lee Elliott, expert imobiliar comercial la Knight Frank.
Potrivit acestuia, „nu este vorba despre moartea pieței imobiliare, deoarece ceea ce vedem acum este o scădere a ofertei și, prin urmare, o creștere a chiriilor pentru clădirile de top”. Cu toate acestea, majoritatea companiilor mai mici plănuiesc să-și extindă spațiul de birouri, reflectând diversitatea abordărilor în ceea ce privește munca de la domiciliu.
Această tendință de reducere a spațiului de birouri vine în urma unei perioade de incertitudine în care multe companii și-au amânat deciziile imobiliare pentru a evalua noile obiceiuri de lucru post-pandemie. Elliot a subliniat că această schimbare în piața ocupanților este o evoluție pe termen lung, care necesită timp pentru a se manifesta.
„Au fost mulți oameni care au vorbit despre schimbare, dar nu am văzut prea multe dovezi în acest sens. Cred că acum ne aflăm la acel punct de cotitură”, a spus el. „Schimbarea în piața ocupanților este o joacă de 3-6 ani, nu o joacă de 3-6 luni”.
În ceea ce privește modul de lucru, sondajul Knight Frank a arătat că aproximativ o treime dintre companii optează pentru muncă în persoană sau aproape complet în persoană, în timp ce majoritatea (56%) adoptă un model hibrid.
Un studiu Savills a indicat că orașele americane, cum ar fi San Francisco și Washington DC, vor avea cel mai mare surplus de spații de birouri în următorul deceniu, în timp ce piața asiatică se va confrunta cu o ofertă mai restrânsă, iar Europa se va situa undeva la mijloc.
Adaptarea la munca la domiciliu continuă să influențeze deciziile companiilor cu privire la spațiul de birouri. Cu toate că unele mari multinaționale intenționează să reducă spațiul, există și preocupări cu privire la impactul asupra clădirilor mai vechi și a locațiilor nepopulare. Tendințele economice, demografice și de dezvoltare pe termen lung joacă, de asemenea, un rol în această evoluție a pieței imobiliare comerciale.
Citește și:
- SONDAJ. 46% dintre membrii generației Z au două joburi din cauza problemelor financiare
- Angajații din Sănătate se pregătesc de proteste. Pe 8 iunie vor organiza un miting la Guvern, iar pe 1 iulie va fi declanșată grevă generală
- Legile Educației au ajuns la Senat. Prima modificare: eliminarea riscului de posibile abuzuri cu banii statului în universități