• FinCeN Files este o scurgere de peste 2.500 de rapoarte bancare confidențiale
  • Documentele au fost create de diverse bănci și trimise Trezoreriei SUA
  • Cele 2.500 de documente reprezintă tranzacții în valoare de 2.000 de miliarde dolari


Panama Papers, episodul 3 – Așa ar putea fi numită cea mai nouă scurgere de informații din sistemul bancar.

Documentele arată cum infractorii lumii reușesc să mute sume uriașe de bani, înainte să poată fi opriți.

FinCEN Files este cunoscut acum dosarul, după numele departamentului din cadrul trezoreriei americane, care combate infracțiunile financiare.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Actele au ajuns la Buzzfeed, care a cerut ajutor de la un grup internațional de jurnaliști de investigații.

Aceștia au analizat peste 2.500 de rapoarte prin care băncile atrăgeau atenția asupra unor tranzacții suspecte din perioada 2000 – 2017.

Acest proiect este despre cartografierea vastelor oceane de bani murdari care curg prin economia globală și despre eșecul, poate chiar refuzul, băncilor și guvernelor de a le opri. Este și despre a arăta suferința umană pe care acești bani o finanțează și de ce este important să oprim fluxul”, a spus Ariel Kaminer, editor Buzzfeed News.

Suma totală a acestor tranzacții – două mii de miliarde de dolari

Grosul rapoartelor publicate acum a venit de la Deutsche Bank. Dar pe listă mai apar alte bănci mari, precum Standard Chartered, JPMorgan Chase și Barclays.

Este o problemă uriașă, uriașă. Iar în final, noi toți plătim deoarece banii vin din taxele noastre și din contribuția noastră la societate. Ar trebui cheltuiți pentru a ne oferi drumuri bune, transporturi bune, școli bune, un sistem medical bun. Ca societate, trebuie să facem ceva în legătură cu asta”, a spus Graham Barrow, expert în combaterea spălării banilor.

Analiza documentelor arată cum banii erau spălați printr-o rețea complicată de firme.

Până când băncile se prindeau că beneficiarii reali ai fondurilor sunt persoane suspecte sau că banii proveneau din activități ilicite, tranzacțiile erau deja făcute.

Pe lista oamenilor descoperiți în FinCEN Files sunt oligarhi ruși apropiați lui Putin, fiica unui dictator african și un fost șef de campanie al lui Donald Trump.

Și România apare pe listă cu 4 tranzacții, în valoare de 104.900 de dolari.