• FinCEN este departamentul din cadrul Trezoriei SUA care este responabil pentru combaterea spălării banilor
  • Mii de documente au ajuns în presa internațională, multe dintre acestea fiind rapoarte de activitate suspectă a băncilor
  • Marile bănci ale lumii, printre care HSBC, JP Morgan sau Deutsche Bank ar fi permis mutarea banilor murdari, proveniți din infracțiuni, către alte conturi

O scurgere uriașă de informații arată cum mai multe mari bănci ale lumii au permis, cu bună știință, spălarea banilor proveniți din infrancțiuni, relatează BBC. O echipă de jurnaliști a analizat miile de documente timp de un an.

FinCEN este departamentul din cadrul Trezoriei SUA care este responabil pentru combaterea spălării banilor, având puterea să colecteze și să analizeze activitatea financiară a băncilor. În cazuri suspecte, FinCEN poate bloca anumite transferuri.

Mii de documente au ajuns în presa internațională, 2.100 dintre acestea raportând activitate suspectă. În rapoarte se arată modul în care bănci precum HSB, JP Morgan sau Deutsche Bank ar fi permis infractorilor să transfere bani către alte conturi.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

HSBC, cea mai mare bancă din Marea Britanie, ar autorizat o tranzacție de 80 de milioane de lire căter conturi din Hong Kong, deși primise avertizări că banii provit din infracțiuni.

De asemenea, JP Morgan a permis o tranzacție de 1 miliard de dolari către un cont din Londra, fără să cunoască identitatea titularului. Banca a aflat că banii ar fi aparținut unui infractor aflat pe lista FBI.

Și Deutsche Bank sau Barclays sunt printre băncile care au autorizat astfel de practici. Nemții au permis tranzacții cu bani proveninți din crimă organizată și terorism, iar britanicii de la Barclays au fost folosiți de un apropiat de-ai lui Vladimir Putin, pentru a cumpăra opere de artă.