- 40% dintre firmele din HoReCa și-au suspendat activitatea.
- Scădere de 80% a afacerilor față de 2019.
- 30% din vânzările totale din restaurante, baruri si cafenele sunt în București.
- 1,5 miliarde de euro a fost cifra de afaceri a restaurantelor din București în 2019.
Turismul în România a fost grav afectat de restricțiile din cauza coronavirusului. Călin Ile este președintele Federației Industriei Hoteliere din România și vorbește despre cât de gravă este situația, cât de benefic este ajutorul de la stat și ce soluții au antreprenorii pentru a-și salva afacerile.
Advertisment
Amploarea situației în România: HoReCa, puternic afectată de criza COVID
„Situația la noi în sector este dramatică. După mai bine de 7 luni de la declanșarea pandemiei, vedem că toate resursele pe care mai stăteau operatorii din turism s-au terminat.
Circulația turistică este la cote extrem de reduse, poate chiar zero. Și atunci, șansele de a supraviețui stau într-un eventual ajutor de la stat, o susținere de la autorități.
Recomandări
Autoritățile, din punctul nostru de vedere, ar trebui să gândească urgent un fel de plan Marshall, un plan de restart al turismului și cât mai repede”, a explicat Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România.
Soluțiile antreprenorilor afectați de criza COVID
„După ce în prima fază a fost un val de concedieri și oamenii au intrat în șomaj, în faza a a doua unitățile vor fi închise. Ulterior, la vară, să deschidă cei care mai au resurse sau încredere să facă ceva.
Ne uităm foarte atent la ce fac alte state. Dacă au planuri de sprijin din partea statului. În mare parte au, dar peste tot situația e dramatică. Pentru că nu poți rezista 8 – 12 luni fără niciun fel de încasări sau încasări la nivelul de 5 – 10% din anul anterior”, a explicat Călin Ile.
Ajutorul statului, benefic, dar disproporționat față de amploarea pandemiei
„Ceea ce s-a oferit este benefic, dar este puternic disproporționat față de amploarea pandemiei. Adică noi am calculat că din 26.000 de companii care sunt active în domeniul turismului, maxim 1.500 beneficiază de măsura doi, de granturi. Iar celelalte măsuri au fost măsuri cu caracter general pentru întreaga economie: ajutor de șomaj, suport 41.5% sau suport de muncă flexibilă.
Noi suntem o industrie care a cazăut peste 65% global și nu putem beneficia de aceleași măsuri de care beneficiază o industrie căzută cu 10 – 15%. Trebuie un plan adaptat sectoarelor extrem de afectate, printre care și noi”, a spus Călin Ile.
Când își va reveni HoReCa
„Undeva în 2023 vom reveni, cu speranța ca în 2024 să revenim la nivelul din 2019. Dacă nu luăm măsuri urgente, putem să spunem că am pierdut 10 ani din evoluția sectorului. O evoluție bună în ultimii trei ani. 2016 – 2019 a fost o perioadă bună, dar aruncăm la gunoi această evoluție pentru că ne întoarcem cu 10 ani în urmă dacă nu luăm repede măsuri”, a mărturisit Călin Ile președintele Federației Industriei Hoteliere din România.
Partenerii noștri