• De-a lungul timpului, miliardarii lumii au cheltuit sume impresionante de bani în încercarea de a construi propriile lor utopii.
  • Recent, publicația WSJ a dezvăluit că Elon Musk are planuri pentru construirea unui oraș numit Snailbrook” .
  • Larry Ellison sau Peter Thiel sunt doar câțiva dintre cei mai influenți oameni din lume care au încercat să construiască asemenea proiecte utopice.

Elon Musk plănuiește să își construiască propriul oraș pentru angajații SpaceX și The Boring Company în afara orașului Austin, Texas, scrie Business Insider.

Miliardarul și asociații săi au cumpărat mii de hectare de teren în Bastrop, Texas. Semnele pentru un oraș numit Snailbrook” au început deja să apară în zonă, a declarat pentru Insider Chap Ambrose, un locuitor din Texas.

Musk și angajații săi au descris viziunea pentru acest oraș ca fiind un un fel de utopie texană de-a lungul râului Colorado” . Orașul de case prefabricate va fi dotat cu o piscină, o zonă de sport în aer liber.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

CEO-ul Tesla intenționează, de asemenea, să construiască un complex privat chiar în afara orașului, unde ar putea locui.

Elon Musk a mai vorbit în trecut despre intenția sa de a construi un oraș în apropierea bazei de lansare a SpaceX

În 2021, miliardarul Elon Musk a anunțat că va crea un oraș numit Starbase” în Boca Chica, Texas, la câteva sute de mile distanță de Snailbrook. Cu toate acestea, nu se știe dacă orașul a fost înființat cu adevărat.

Musk a creat aceste orașe pentru a ajuta la reducerea costului ridicat al vieții pentru angajații SpaceX și The Boring Company. Cu toate acestea, localnicii din zona celor două orașe nu sunt de acord cu eforturile sale.

Oamenii au dat în judecată SpaceX pentru că testele sale cu rachete au avut un impact negativ asupra vieții sălbatice și au dus la închiderea plajelor publice.

Și, bineînțeles, mai există și planul lui Musk de a construi un oraș autonom pe Marte

Fondatorul SpaceX a menționat pentru prima dată ideea construirii unei metropole marțiene în 2014, iar de atunci a devenit unul dintre cele mai populare subiecte de discuție.

Anul trecut, Musk a declarat că anticipează că popularea planetei Marte va fi „dificilă și grea” . El speră ca oamenii care vor ajunge pe Marte să profite de această ocazie pentru a regândi societatea” .

Este foarte important să subliniem că Marte, mai ales la început, nu va fi luxoasă” , a spus Musk.

SpaceX plănuiește să construiască orașul autonom în următoarele decenii, dar miliardarul nu crede că va mai fi în viață să-l vadă realizat în întregime.

Musk nu este singurul miliardar sau antreprenor care a exprimat interesul de a construi propriul său regat”

Unii oameni puternici, inclusiv cei din Silicon Valley precum Peter Thiel, au vrut să creeze propriile comunități utopice. În același timp, antreprenorii precum Dan Gilbert și Kevin Plank au încercat să îmbunătățească orașele existente.

În anul 2021, Marc Lore, fostul director executiv al Walmart, a făcut publică intenția sa de a construi o utopie futuristă numită Telosa” .

FOTO – Business Insider

Numele Telosa provine dintr-un cuvânt grecesc care înseamnă cel mai înalt scop” . Lore vrea să creeze o utopie egalitară pentru aproximativ 50.000 de oameni până în 2030, guvernată prin echitism” , o combinație de egalitate și capitalism.

Orașul va fi construit în deșert și va oferi acces egal la educație, asistență medicală și transport prin vehicule autonome. Telosa va funcționa pe bază de energie regenerabilă și se estimează că proiectul va costa 400 de miliarde de dolari.

Cetățenii ar fi selectați printr-un proces de aplicare, dar nu este clar dacă planurile pentru acest oraș futurist au fost deja demarate.

Miliardarul Peter Thiel avea, de asemenea, un plan pentru un oraș utopic

În 2008, Peter Thiel a început un proiect numit Seasteading, care consta în construirea unei insule plutitoare independente de orice țară existentă.

Scopul proiectului era să creeze un loc sigur unde oamenii să poată trăi fără a fi supuși politicii și guvernării actuale.

Împreună cu Patri Friedman, Thiel a înființat Institutul Seasteading și a început să planifice construirea insulelor în largul coastelor Polineziei Franceze. Cu toate acestea, guvernul francez a declarat în 2018 că acordul lor cu Institutul Seasteading nu mai este valabil. Deși Thiel a părăsit consiliul Institutului Seasteading în 2011, acesta continuă să promoveze ideea pe site-ul său.

Prințul moștenitor Mohammed bin Salman construiește un oraș numit The Line” în Arabia Saudită, ca parte a unui proiect mai mare numit Neom

FOTO – Business Insider

Prințul moștenitor saudit a ordonat oficialilor să creeze un oraș la scara piramidelor din Egipt.

Neom, un megaoraș futurist care se dezvoltă pe malul Mării Roșii, este în lucru din 2017. WSJ a raportat în 2019 că planurile pentru oraș includ ploaie artificială, o lună falsă, menajere robotizate, dinozauri robotizați, o plajă care strălucește în întuneric și profesori holografici.

Neom este destinat să găzduiască milioane de oameni, dintre care majoritatea vor locui pe The Line – un set de doi zgârie-nori paraleli, cu o lungime de 75 de mile, care vor găzdui reședințe și facilități, inclusiv un stadion și un port de iahturi.

În 2017, Bill Gates a investit 80 de milioane de dolari în proiectul unui oraș inteligent în afara orașului Phoenix, Arizona

În 2017, o filială a firmei de investiții a lui Gates, Belmont Partners, a achiziționat un teren de mii de hectare în sud-vestul Arizonei, cu planuri de a construi un oraș numit Belmont”.

Planurile inițiale prevedeau construirea a 80.000 de locuințe, cu spații industriale, de birouri, spații deschise și școli publice. Proiectul urma să includă tehnologii noi, cum ar fi mașini autonome și centre de date.

În prezent, nu este clar ce s-a întâmplat cu planurile de dezvoltare din 2017 până în prezent.

Larry Ellison a adoptat o abordare mai puțin futuristă și mai luxoasă

În anul 2012, cofondatorul companiei Oracle a achiziționat aproape 98% din insula hawaiiană Lanai pentru aproximativ 300 de milioane de dolari, conform Bloomberg.

După cumpărarea terenului, acesta a dezvoltat un complex turistic cu facilități de wellness și a renovat hotelurile existente pe insulă.

De atunci, insula, care găzduiește aproximativ 3.000 de locuitori, a devenit o destinație populară pentru cei cu avere extrem de mare, atractând vizitatori celebri precum Tom Cruise, Cindy Crawford și Will Smith. În 2020, Ellison a ales să se mute permanent pe insulă.

Înainte ca Ellison să cumpere insula și să înceapă să o modernizeze, terenul a fost deținut de miliardarul David Murdock, fostul președinte al Dole Foods

În 1985, Murdock a achiziționat insula care fusese anterior sub controlul lui James Dole, fondatorul companiei Hawaiian Pineapple Company, care a evoluat în Dole Food Company.

Les Wexner, miliardarul din spatele brandurilor Victoria’s Secret și Bath & Body Works, a construit propriul oraș în statul Ohio

Miliardarul Leslie Wexner și-a construit propria casă în New Albany, Ohio în anii ’80, iar de atunci a achiziționat zeci de mii de hectare de teren în jurul orașului și a dezvoltat o comunitate de rânduri de conace identice în stil Georgia.

Acest proiect a fost susținut de Jeffrey Epstein, care a investit milioane de dolari în el, potrivit New York Magazine.

În prezent, venitul mediu al gospodăriilor din New Albany depășește 200.000 de dolari, iar prețul mediu de listare pentru casele din zonă este de peste 500.000 de dolari.

Leslie Wexner își petrece diminețile de sâmbătă conducând prin zonă pentru a se asigura că totul ,rămâne fidel viziunii originale” .

Brunello Cucinelli, supranumit și Regele cașmirului” , a petrecut ultimii 30 de ani lucrând la restaurarea unui mic cătun din Italia

Brunello Cucinelli și-a stabilit sediul într-o comună din Italia numită Solomeo în 1985. El a transformat această comună într-un fel de oraș-societate pentru compania sa și angajații săi.

Cucinelli consideră că arhitectura trebuie să aibă o semnificație mai profundă decât simplul scop material. Comuna are un teatru în aer liber, o bibliotecă și o biserică din secolul al XVIII-lea, potrivit Bloomberg.

Miliardari precum Kevin Plank și Dan Gilbert și-au investit, de asemenea, banii în orașe

Plank, fondatorul companiei Under Armour, și-a anunțat în 2016 planul de 5,5 miliarde de dolari pentru revitalizarea orașului Baltimore, Maryland – unde își are sediul compania sa -.

Dan Gilbert, cofondatorul Rocket Mortgage, a anunțat că va investi 500 de milioane de dolari în revitalizarea orașului Detroit, Michigan, în 2021. Compania sa a investit deja miliarde de dolari în oraș de când și-a mutat sediul în centrul orașului Detroit în 2010, contribuind la dezvoltarea economică și urbană a acestuia.