- 51.100 de tineri, între 16 şi 29 de ani, economisesc prin Pilonul III.
- Este un număr record, cu 18% mai mare decât în iulie anul trecut.
- 772.000 de români investesc în pensiile facultative Pilon III.
- Investițiile românilor în Pilonul III se ridică la 5,4 miliarde de lei.
- În iulie, contribuțiile la Pilonul III s-au ridicat la 66 de milioane de lei.
- Angajatorii integrează pensiile facultative în pachetul de beneficii.
- Piața de IT este mai puțin atractivă pentru angajații entry-level.
Generația Z a învățat sensul expresiei „bani albi pentru zile negre”. În luna iulie, peste 51.000 de tineri, cu vârste între 16 și 29 de ani, puneau bani de-o parte, lunar, în Pilonul 3 de pensii. Este un număr record, cu 18% mai mare decât în iulie anul trecut. Și la nivelul populației generale avem un record. 772.000 de oameni investesc în pensiile facultative. Investițiile lor se ridică la 5,4 miliarde de lei. 66 de milioane de lei, valoare istorică, au însemnat contribuțiile doar în luna iulie.
Iar companiile s-au adaptat și integrează acum fondurile de pensii facultative în pachetul de beneficii pentru angajați. Dar pentru Generația Z, până la pensie mai e drum lung.
Iar IT-ul nu mai este atât de atractiv pe cât era cu un an sau doi în urmă. Cei mai afectaţi de scăderea pieţei de IT sunt angajaţii la început de carieră, juniorii, care găsesc cu greu şi oportunităţi de internship.
Cele mai multe companii caută acum specialiști cu ani de experiență.
Companiile care integrează fonduri de pensii facultative în pachetul lor de beneficii devin mai atractive pentru tineri, care, pe lângă un salariu competitiv, caută şi oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională.