- Google a negat că deține un monopol în domeniul căutărilor online.
- Compania a declarat că separarea unor părți ale activității sale ar „distruge” funcționalitatea acestora.
- Investitorii urmăresc îndeaproape prețul acțiunilor Google în contextul măsurilor corective propuse de DOJ.
- Separarea Chrome și Android ar putea crește costurile dispozitivelor pentru consumatori.
Google a declarat că ar dăuna consumatorilor și întreprinderilor dacă ar fi obligată să vândă Chrome, cel mai popular browser web din lume, conform BBC.
Advertisment
Măsuri corective propuse
Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) va propune măsura unui judecător miercuri, a raportat Bloomberg.
Judecătorul Amit Mehta a decis în august că Google operează un monopol al căutărilor online și a analizat ce remedii sau sancțiuni să impună.
DOJ nu a comentat raportul – dar Google a precizat că este o propunere căreia i se opune.
„DOJ continuă să promoveze o agendă radicală care depășește cu mult problemele juridice din acest caz”, a declarat Lee-Anne Mulholland, director executiv Google.
Recomandări
De asemenea, se pare că Google va trebui să stabilească noi măsuri privind inteligența sa artificială, sistemul de operare Android și utilizarea datelor.
„Faptul că guvernul își pune degetul pe cântar în aceste moduri ar dăuna consumatorilor, dezvoltatorilor și liderului tehnologic american exact în momentul în care este cel mai necesar”, a adăugat dna Mulholland.
Chrome este cel mai utilizat browser la nivel mondial, cota sa de piață globală fiind de 64,61% în octombrie, conform statisticii Similarweb, care urmărește traficul web.
În același timp, căutarea Google deține o cotă de aproape 90% din piața globală a motoarelor de căutare în octombrie, conform Statcounter.
Acesta este motorul implicit în Chrome, precum și în multe browsere pentru smartphone-uri, inclusiv Safari pe iPhone-uri.
Judecătorul Mehta a declarat în hotărârea sa din august că motorul de căutare implicit este „un imobil extrem de valoros” pentru Google.
„Chiar dacă un nou concurent ar fi poziționat din punct de vedere al calității pentru a licita pentru motorul implicit atunci când expiră un acord, o astfel de firmă ar putea concura numai dacă ar fi pregătită să plătească partenerilor miliarde de dolari pentru împărțirea veniturilor”, a scris el.
Se aștepta ca DOJ să prezinte instanței soluțiile finale propuse până miercuri
Acesta a declarat într-un dosar depus în octombrie, documentând propunerile inițiale, că ar lua în considerare solicitarea unei divizări a Google.
Soluțiile potențiale „care ar împiedica Google să utilizeze produse precum Chrome, Play [magazinul său de aplicații] și Android pentru a avantaja căutarea Google și produsele legate de căutarea Google” se numără printre considerentele sale, a declarat atunci.
Google a negat anterior că deține un monopol în domeniul căutărilor online
Ca răspuns la cererea depusă de DOJ în octombrie, Google a declarat că „divizarea” unor părți ale activității sale precum Chrome sau Android le-ar „distruge”.
„Separarea lor ar schimba modelele lor de afaceri, ar crește costul dispozitivelor și ar submina Android și Google Play în competiția lor puternică cu iPhone și App Store de la Apple”, a declarat compania.
De asemenea, aceasta a afirmat că ar face mai dificilă menținerea securității Chrome.
Citește și
- Adrian Sârbu: Știi ce ai de făcut la alegeri. Pui ștampila pe alb!
- VIDEO. Kim Kardashian le-a prezentat fanilor săi cel mai nou Robot Optimus de la Tesla: „Faceți cunoștință cu noul meu prieten”
- România marchează un nou pas în procesul de aderare la OCDE. Azi a primit avizul formal în domeniul politicilor digitale
Partenerii noștri