• Guvernul britanic a prezentat miercuri noul sistem de imigrație bazat pe puncte și care intră în vigoare din 2021
  • Muncitorii necalificați și cei care nu vorbesc limba engleză NU mai au acces la piața muncii
  • Guvernul include în cerințe și o ofertă de salariu minim de 25.000 de lire pe an

Planul de imigrație post-Brexit îi îndeamnă pe angajatori să stea departe de mâna ieftină de lucru din Europa și să investească în fidelizarea angajaților și dezvoltatea roboților.

De la 31 decembrie 2020, cetățenii UE și non-UE care ajung la muncă în UK vor fi tratați la fel. Priti Patel, secretară de Stat la Ministerul de Interne al Marii Britanii, a explicat că guvernul vrea să atragă muncitorii ”cu talentul potrivit” și să reducă numărul celor fără nicio calificare.

Angajatorii britanici sunt încurajați să recruteze din cele 8 milioane de britanici, inactivi economic, care ar putea intra pe piața muncii, dar Partidul Național Scoțian atrage atenția că este o strategie periculoasă deoarece această categorie include persoane bolnave.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cine este ”calificat”

Potrivit planului, definiția muncitorilor calificați va fi extinsă pentru a-i include și pe cei din categoria standard nivelul A/ absolvenții de învățământ secundar scoțian.

Concret, chelnerii și unii muncitori în agricultură sunt scoși din categoria muncitorilor calificați, dar sunt adăugați dulgherii, zugravii, îngrijitorii de copii.

Cum funcționează

Va fi implementat un sistem bazat de acumulare de puncte. Practic, cei care vor să lucreze în UK trebuie să strângă 70 de puncte.

Cunoașterea limbii engleze și existența unei oferte de muncă din partea unui sponsor aprobat aduc 50 de puncte. Numărul crește în funcție de calificare, nivelul salarial și dacă în sectorul respectiv există un deficit de angajați.

Salariul minim

Pragul minim salarial pentru muncitorii calificați care vor să lucreze în UK va fi coborât de la 30.000 de lire pe an la 25.600 de lire pe an. Acesta poate ajunge și la 20. 480 de lire sterline pentru angajații din sectoare cu nevoie ridicată de personal precum – îngrijirea persoanelor în vârstă, inginerie civilă, psihologie, balet clasic, sau pentru cei cu doctorate relevante pentru un anumne job.

Cum poți strânge 70 de puncte

BBC prezintă o schemă prin care, de pildă, un cercetător universitar poate obține 70 de puncte. Graficul include: 20 de puncte – oferta de job, 20 puncte – calificare adecvată jobului, 10 puncte – cunoașterea limbii engleze, 20 de puncte – doctorat în Știință, Tehnologie, Inginerie sau Matematică, salariu 22.000 de lire sterline – o puncte.

Sursă foto: Profimedia

România va avea o creştere economică de 3,8% în 2020, pe locul doi după Malta, anunță Comisia Europeană

România va avea o creştere economică de 3,8% în anul 2020 conform estimărilor Comisiei Europene Va fi pe locul doi la nivelul Uniunii Europene după Malta, potrivit raportului publicat joi Potrivit estimărilor conţinute în raportul interimar privind Prognoza de creştere economică de iarnă, elaborat de Comisia Europeană, România ar urma să aibă o creştere a […]

Read more