Guvernul Ciolacu 2 caută soluții pentru echilibrarea economiei. Analist: „Guvernul trebuie să facă rost de 3% din PIB pentru a reduce deficitul bugetar”

2025 aduce provocări globale majore. De la o Americă pro-business condusă de Trump până la o Europă divizată între stagnare economică și presiuni sociale, balanța geopolitică este în continuă schimbare.

În acest context, România resimte presiuni interne și externe. Guvernul Ciolacu 2 are doar 11 voturi peste majoritatea necesară. O pierdere de susținere ar putea declanșa căderea Executivului, mai ales dacă Președintele ales nu provine din coaliția actuală. Măsurile fiscale și apropierea alegerilor prezidențiale tensionează situația.

Curentul suvernaist crește datorită măsurilor austere. Care este retorica Guvernului?

„Retorica Guvernului Ciolacu 2 este de a încerca să echilibreze situația fiscală și bugetară pe care tot el a creat-o. Cerem de la Guvernul Ciolacu 2 să facă ce nu a făcut Guvernul Ciolacu 1. Planul de măsuri este unul care presupune înghețarea pensiilor și salariilor, dar și eliminarea unor facilități fiscale. Rămâne de văzut dacă va fi pus în practică și dacă va acea succes. Guvernul trebuie să facă rost de 3% din PIB pentru a reduce deficitul bugetar”, a declarat Cristian Hostiuc, director editoral ZF, pentru Aleph News.

Cum vor afecta măsurile fiscale, tensiunile și criza politică, economia în viitor?

„Nimănui nu i-ar plăcea să îi stagneze salariul în condițiile în care nu știm unde mergem ca țară. Fiecare va încerca să se protejeze. Singura reacție se va vedea la vot”, a adăugat acesta.

Exit mobile version