• E posibil ca anul acesta, Guvernul să nu respecte ținta de 5% pe care și-a asumat-o.
  • Deficitul peste ținta de 5% în an electoral va aduce TVA de 21% după alegeri, spun analiștii.
  • Datele MF arată că deficitul bugetar a ajuns la 57,29 miliarde lei, în luna aprilie.

Deficitul bugetar de 3,24% din PIB în primele patru luni ale anului transmite un semnal îngrijorător. E posibil ca Guvernul să nu respecte ținta de 5%, pe care și-a asumat-o.

Consecințele unui deficit peste țintă în an electoral includ măsuri fiscale drastice, iar analiștii cred că anul viitor după alegeri, TVA-ul va crește la 21%. Dragoș Cabat, analist economic spune că politicienii sunt preocupați în acest an doar de câștigul electoral, iar decontarea facturii deficitului bugetar va veni începând cu 2025, la presiunea partenerilor noștri europeni.

Care sunt consecințele pentru noi, dacă nu se respectă această țintă de 5%?

„Sunt două consecințe posibile. În primul rând, partenerii noștri europeni și la nivelul Comisiei Europene trebuie să intrăm în procedura de deficit excesiv, ceea ce n-ar fi neadevărat, pentru că noi deja suntem acolo, dar până acum nu s-au luat măsuri, având în vedere că s-a considerat că suntem în perioada de după pandemie. Majoritatea țărilor, în timpul pandemiei au depășit deficitele, și, atunci, s-a trecut cu vederea faptul că România a stat cel mai prost din Uniunea Europeană, în acest context. Dar acum nu mai este situația aceasta. Toate celelalte țări, cu foarte mici excepții, sunt aproape sau s-au încadrat deja în maximul de restricții de 3%. România este o excepție, de departe, și, este posibil ca partenerii noștri europeni să nu ne mai ierte, mai ales după alegeri, pentru că anul acesta e un an, din nou, cu alegeri parlamentare, europarlamentare peste tot, și, atunci, nu se iau măsuri radicale împotriva unor potențiali parteneri politici până când nu se liniștește situația. Anul viitor ne va aduce această potențială problemă. Pe de altă parte, și agențiile de rating pot să devină mult mai dure de anul viitor și să ne amenințe cu scăderea ratingului sau chiar să scadă ratingul de țară al României, în acest context în care avem aceste deficite gemene, atât deficit foarte mare de cont curent, cât și deficit foarte mare bugetar”, a explicat Dragoș Cabat, analist economic, pentru Aleph News.

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

Cât de mult ne va lua să ne redresăm dacă nu facem nimic până în 2025?

„Dacă nu facem nimic, nu avem nicio șansă să ne redresăm până atunci. De altfel, și dacă facem multe lucruri, este foarte târziu. Politicile bugetar monetare nu se pot aplica sau nu au efecte atât de rapide. Ar fi trebuit să fi pornit de la începutul anului 2024, pentru ca în 2025 să vezi unele efecte. Dar noi suntem deja la jumătatea anului, iar în a doua parte a anului, ținând cont că este an electoral, mai de grabă vor crește cheltuielile, decât să crească veniturile bugetare sau să se taie la cheltuieli. Așadar, cu siguranță, în 2024 nu se va depăși cu mult deficitul de 5%, probabil și 6%. Eu îl văd undeva între 7,5% și 8% anul acesta, iar anul viitor va fi, probabil, în continuare, peste 5-7%.

Citește și