• Huawei a luat decizia de a-si face o fabrică în care va produce cipuri pentru viitoarele sale produse
  • Fabrica nu va folosi echipamente de la producători americani, Huawei fiind liberă să își vândă produsele oriunde, în ciuda sancțiunilor impuse de către SUA
  • Viitoarea fabrică va produce inițial diverse cipuri pentru echipamente de telecomunicații și ulterior va produce și alte tipuri de componente

Huawei plănuiește deschiderea unei fabrici de cipuri în Shanghai, care nu ar folosi tehnologia americană, permițându-i să asigure aprovizionarea pentru infrastructura sa de telecomunicații, în ciuda sancțiunilor americane, relatează Financial Times.

Două persoane informate despre proiect au declarat că fabrica va fi condusă de un partener, Shanghai IC R&D Center, o companie de cercetare a cipurilor susținută de Statul chinez.

Controalele exporturilor componentelor americane către Huawei, impuse în mai și înăsprite în august, au crescut dominația companiilor americane de fabricare a anumitor echipamente pentru cipuri și de software de proiectare a cipurilor, pentru a bloca livrările de semiconductori către Huawei.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Experții din industrie au declarat că fabrica planificată va fi o potențială nouă sursă de semiconductori, după ce stocurile de cipuri importate, pe care Huawei le-a avut de anul trecut, s-au epuizat.

Fabrica va face inițial cipuri mai puțin avansate, de 45nm, o tehnologie pe care liderii globali în producerea de cipuri au început să o utilizeze cu 15 ani în urmă. Compania vrea însă să facă mai multe cipuri avansate, de 28nm, până la sfârșitul anului viitor, potrivit inginerilor și directorilor din industria cipurilor, informați despre acest proiect. Un astfel de plan ar permite Huawei să facă televizoare inteligente și alte dispozitive din sfera „internetului obiectelor”.

Huawei își propune apoi, ca până la sfârșitul anului 2022, să producă cipuri de 20nm, care ar putea fi folosite în fabricarea celor mai multe echipamente din telecomunicațiile 5G și i-ar permite să fie prezentă pe piață în pofida sancțiunilor americane.

Proiectul acesta ar putea ajuta China să nu mai fie dependentă de tehnologia de cipuri străine, în special de SUA, care dorește să încetinească dezvoltarea Chinei ca putere tehnologică.

Huawei a investit deja în sectorul intern al semiconductorilor, în special în rândul operatorilor mai mici, a declarat un director din industria cipurilor. Potrivit surselor, compania chineză intenționează să folosească în producția internă exclusiv echipamente fabricate în China. Analiștii avertizează însă că un astfel de obiectiv ar putea deveni realitate abia în câțiva ani.

Pentru concretizarea acestui plan se va folosi probabil o combinație de echipamente de la diferiți furnizori chinezi, cum ar fi AMEC și Naura, și unele instrumente străine, pe care le pot găsi pe piață, a spus Mark Li, analist pentru semiconductori la firma de gestionare a investițiilor Bernstein din Hong Kong.