• Ikea a redus salariile pentru unii angajați nevaccinați din Marea Britanie care se autoizolează după ce au intrat în contact cu un caz pozitiv de COVID-19.
  • Ikea are mai mult de 10.000 de angajați în Marea Britanie și a declarat că va reduce salariul de pentru acest grup la minimul legal de 96,35 lire sterline pe săptămână.
  • Guvernul britanic a desființat în august autoizolarea pentru contacții apropiați cu dublă vaccinare ai unui caz COVID-19.

Ikea a redus salariile pentru unii angajați nevaccinați din Marea Britanie care se autoizolează după ce au intrat în contact cu un caz pozitiv de COVID-19. Politica înseamnă că retailerul de mobilă se alătură unei liste tot mai mari de companii care adoptă o abordare mai dură față de personalul care refuză vaccinarea, notează Financial Times.

Ikea are mai mult de 10.000 de angajați în Marea Britanie și a declarat că va reduce salariul de pentru acest grup la minimul legal de 96,35 lire sterline pe săptămână. Schimbarea de politică a fost raportată pentru prima dată de The Mail on Sunday.

„Colegii de muncă nevaccinați, fără circumstanțe atenuante, care au fost identificați ca fiind contacte apropiate ale unui caz pozitiv, vor fi plătiți cu salariul de boală prevăzut de lege”, a declarat Ikea.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ

Guvernul britanic a desființat în august autoizolarea pentru contacții apropiați cu dublă vaccinare ai unui caz COVID-19.

Ikea a precizat că abordarea sa privind absențele legate de COVID-19 s-a schimbat după luna septembrie a anului trecut, iar persoanele absente de la locul de muncă vor fi analizate „de la caz la caz”.

Compania de utilități Wessex Water a stabilit o schimbare similară a politicii de plată a salariilor de boală începând de luni. Astfel, s-a alăturat companiilor, inclusiv Wm Morrison, care au redus deja salariile de boală pentru personalul nevaccinat.

„Absențele cauzate de COVID s-au dublat în ultima săptămână, așa că avem nevoie ca toată lumea să fie disponibilă pentru a putea continua să furnizăm fără întrerupere serviciile esențiale de apă și canalizare”, a declarat Wessex Water.

Julian Cox, șeful departamentului de muncă de la BLM Law, a declarat că orice companie care taie indemnizațiile de boală pentru personalul nevaccinat „trebuie să fie prudentă”.

„În timp ce unele întreprinderi consideră că aceasta este o modalitate atractivă de a încuraja personalul să se vaccineze, există potențiale capcane pentru cei neavizați, inclusiv pretenții de încălcare a contractului, concediere constructivă și discriminare”, a adăugat el.

Marie Walsh, specialistă în dreptul muncii, a avertizat companiile că ar trebui să „ia în considerare repercusiunile” unei astfel de politici. „Aceasta poate duce la faptul că angajații nu se izolează și nu respectă îndrumările și vin la muncă atunci când nu ar trebui”, a adăugat ea.