- România a pierdut în ultimii ani mulţi medici care au ales să lucreze în străinătate, în căutarea unor condiţii mai bune pentru ei şi pacienţi.
- Unii dintre specialiştii români nu văd posibilă o întoarcere în România.
- Circa 22.000 de medici au avut intenţia de a pleca din ţară în ultimii 10 ani şi au cerut pentru acest lucru certificate profesionale curente.
Unii pleacă, alții vin! România e țara posibilităților și a devenit un magnet pentru studenții străini pentru facultățile de medicină. În tot acest timp, medicii noștri pleacă să lucreze în spitalele din străinătate. În ultimii 10 ani, România a pierdut aproximativ 22.000 de medici. Câteva dintre motive? Lipsa de perspective, sistemul de sănătate slab sau salariile mult prea mici.
„Există două mari motive pentru care medicii de la noi din țară doresc să vină să muncească în afară. În special trebuie vorbit de medicii rezidenți. Problema cea mai mare a lor este că dau examenul de rezidențiat și nu reușesc să își ia un post. Asta înseamnă că după toți anii de rezidențiat, medicii rezidenți vor fi dați afară de acolo și nu vor avea un loc de muncă. Posturile fiind blocate, este foarte greu să găsești undeva în țară posturi pentru toată lumea, astfel că ei decid să plece din țară pentru că nu pot să aștepte pentru a se elibera un post. Sunt mulți dintre noi care au credite, au copii, așa că au nevoie de bani ca să își ducă viața înainte”, a explicat Bruno Farțade, medic rezident medicină de urgență în Franța, la Aleph News.
Câți medici au cerut certificate pentru a pleca în străinătate?
Număr total de certificate profesionale curente 2016 – 1.462.
Număr total de certificate profesionale curente 2017 – 1.374.
Număr total de certificate profesionale curente 2018 – 1.221.
Număr total de certificate profesionale curente 2019 – 1.099.
Număr total de certificate profesionale curente 2020 – 858.