• PIB-ul României a crescut la 78% din media UE.
  • România a beneficiat de 100 miliarde de euro în investiții străine și fonduri UE.
  • Salariul mediu a depășit 1.000 EUR, față de 150 EUR acum 26 de ani.
  • Cristian Hostiuc: Nu o să vină Putin, Viktor Orban sau altcineva să ne plătească pensiile şi salariile, taxele şi impozitele.

Statutul social nu mai este definit de un medic, de un profesor, de un învăţător, de un judecător, de un inginer, ci de banii număraţi în direct pe Facebook, pe Tik Tok, pe Instagram, spune Cristian Hostiuc. În ultimii 26 de ani, România a parcurs spectaculoasa tranziție de la o economie centralizată la una de piață, integrată în structurile Euro-Atlantice.

Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar, spune că această apropiere de Uniunea Europeană, NATO și valorile euro-atlantice este percepută diferit de oameni, în funcție de situația în care se află.

De ce tot mai multă lume devine sceptică față de Vest, în ciuda statisticilor care arată că instituțiile euro-atlantice ne-au adus beneficii majore

Cristian Hostiuc: „Pot să spun, într-o manieră generală, că tot ceea ce s-a întâmplat după anul 2000 – integrarea noastră în NATO și Uniunea Europeană, apariția investițiilor străine, a clădirilor de birouri, a clasei corporatiste și a fondurilor europene, precum și intrarea băncilor străine – ne-a adus o creștere economică fără precedent. Acest lucru s-a resimțit inclusiv la mine. Pe de altă parte, există oameni care poate nu au beneficiat de aceste schimbări, în funcție de perioada sau contextul economic în care s-au aflat”.

Recomandări

EU CU CINE... CANDIDEZ?
IONII SE BOTEAZĂ LÂNGĂ SIBIU
TURCIA SPRIJINĂ SIRIA
MAI ÎN GLUMĂ, MAI ÎN SERIOS
RUSIA AVANSEAZĂ
BLINKEN MERGE ÎN JAPONIA

„Există o diferență majoră între perspectiva din București, dintr-o clădire de birouri, unde ai tot confortul necesar, și perspectiva cuiva care locuiește într-un oraș mic, cum ar fi Mediaș. Acolo, acum 20-30 de ani, existau fabrici care ofereau locuri de muncă, iar familiile erau bine integrate. Acum, însă, nu mai există nimic”, explică Cristian Hostiuc.  

Care sunt riscurile politice actuale pentru stabilitatea economică a României

Cristian Hostiuc: „Indiferent de percepție, indiferent de rezultatul votului de duminică sau de coaliția de guvernare, cu toții ne vom confrunta cu aceeași realitate. Companiile au nevoie de un cadru stabil pentru a-și desfășura activitatea, pentru a putea face afaceri, plăti salarii, pensii, taxe și impozite către stat. La rândul său, statul are nevoie ca sectorul privat să funcționeze bine, pentru a colecta aceste taxe și impozite, pe care ulterior să le redistribuie către pensii, salarii sau proiecte de infrastructură”. 

Așadar, la finalul zilei, indiferent de situație, România trebuie să rămână stabilă din punct de vedere politic și să respecte parametrii euro-atlantici”, a spus Cristian Hostiuc, la Aleph News.

Citește și