- Philip Morris a anunțat astăzi că suspendă noile investiții planificate pe piața din Rusia, piață care îi generează 10% din producția de țigarete și produse din tutun încălzit.
- Compania donează 500.000 de euro ONG-urilor din România care sprijină refugiații ucraineni.
- Rusia și Ucraina sunt două dintre piețele strategice pentru Philip Morris. Compania este prezentă în Rusia din 1992, unde a ajuns la 3.200 de angajați.
Philip Morris a anunțat astăzi că suspendă noile investiții planificate pe piața din Rusia, piață care îi generează 10% din producția de țigarete și produse din tutun încălzit. Compania donează 500.000 de euro ONG-urilor din România care sprijină refugiații ucraineni.
Advertisment
Producătorul de țigarete Philip Morris International a anunțat astăzi, într-un comunicat, că va suspenda investițiile planificate în Rusia, care includ, printre altele, lansări de noi produse și investiții în producție. De asemenea, compania își va reduce operațiunile de producție din Rusia, piață care generează 10% din producția globală de țigarete și tutun încălzit și 6% din veniturile globale ale companiei.
„Am urmărit șocați războiul din Ucraina și condamnăm violența în cei mai puternici termeni posibil. Suntem solidari cu bărbații, femeile și copiii nevinovați care suferă”, a declarat Jacek Olczak, directorul executiv al Philip Morris International.
Recomandări
Rusia și Ucraina sunt două dintre piețele strategice pentru Philip Morris. Compania este prezentă în Rusia din 1992, unde a ajuns la 3.200 de angajați în 2021 și a fost desemnat cel mai mare investitor privat străin din Rusia în 2020, conform BBC. Business-ul din Rusia al companiei a generat anul trecut 6% din veniturile nete la nivel global (circa 1,9 miliarde de dolari) ale Philip Morris și 10% din volumul de producție al companiei.
În Ucraina, Philip Morris are prezență din 1994 și a ajuns anul trecut la 1.300 de angajați. Dacă în Rusia compania încă mai desfășoară activități de producție, în Ucraina acestea au fost suspendate imediat ce a început invazia Rusiei în Ucraina. Afacerile companiei din Ucraina au generat sub 2% din veniturile totale ale companiei în 2021 (circa 630 de milioane de dolari) și 2% din volumul de țigarete livrate.
Philip Morris a anunțat că va aloca, într-o etapă inițială, suma de 10 milioane de dolari pentru a sprijini eforturile umanitare internaționale pentru organizațiile care sprijină refugiații ucraineni, iar o parte din acești bani vor merge și la ONG-urile din România.
”În prima fază, 500 de mii de dolari vor fi donați către ONG-uri din România care oferă sprijin refugiaților: cazare, mâncare, îmbrăcăminte, transport, asistență medicală. Suntem deja în discuții avansate cu aceste organizații pentru a ne asigura că fondurile ajung cât mai repede acolo unde este nevoie de ele. Aceasta nu va fi singura donație. Vor urma și alte tranșe, cu siguranță mai mari. Ne interesează ca aceste fonduri să fie imediat folosite și să-i ajute pe cei care au acum atâta nevoie. De aceea donăm în tranșe pentru a ne asigura că fondurile sunt folosite cât mai eficient”, a explicat Dragoș Bucurenci, director external affairs în cadrul Philip Morris International.
În România, Philip Morris are două companii (Philip Morris România şi Philip Morris Trading) cu afaceri cumulate de peste 3,4 miliarde de lei (809 milioane de dolari) în 2020, potrivit datelor raportate în bilanţul depus la Ministerul de Finanţe.
Pe lângă Philip Morris, mai multe companii multinaționale au anunțat că vor aloca bugete pentru sprijinul refugiaților ucraineni. Schwarz, grupul din care fac parte Kaufland și Lidl (retail alimentar), a anunțat că donează bunuri în cuantum de 10 milioane de euro pentru refugiații din Ucraina aflați la granițe, grupul E.ON (energie) a donat 250.000 de euro, iar OMV Petrom (petrol și gaze) a donat circa 100.000 de euro în același scop.
Partenerii noștri