• ROBOR a scăzut pentru a treia zi consecutiv, fiind cotat joi la 1,80%, faţă de 1,85% miercuri şi de 1,91% marţi
  • La începutul săptămânii indicele ROBOR la trei luni a fost cotat la 2,01%
  • ROBOR la 3 luni reprezintă dobânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a scăzut pentru a treia zi consecutiv, fiind cotat joi la 1,80%, faţă de 1,85% miercuri şi de 1,91% marţi.

La începutul săptămânii indicele ROBOR la trei luni a fost cotat la 2,01%.

Indicele ROBOR la 3 luni a încheiat anul 2020 la 2,03% pe an. Comparativ, la începutul anului 2020, ROBOR la 3 luni era de 3,19% pe an.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Analistul financiar Irina Chițu a explicat, la Aleph News, ce înseamnă scăderea ROBOR pentru românii care au rate.

„Dacă ești consumator și ai deja un credit în lei cu dobânda variabilă vei plăti rate mai mici. Nu se va vedea imediat în rate pentru că depinde când se actualizează acest ROBOR prin contract. Importante că e în scădere.

ROBOR-ul a scăzut chiar sub IRCC și acest lucru s-a întâmplat după pandemie, în toată perioada. Cei care a avut credite și au în continuare dependente de ROBOR au avut rate mai mici decât cele cu IRCC”, a spus Irina Chițu.

ROBOR la 3 luni reprezintă dobânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni.

Totodată, ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC – care a înlocuit ROBOR în contractele de credit retail în lei. Valoarea IRCC valabilă pentru primul trimestru este 1,88%.