• Din aproape 40.000 de restaurante, circa 10.000 nu s-au mai redeschis
  • Proprietarii nu cred că statul i-a ajutat cu adevărat
  • Industria valora 15-17 miliarde de lei, dar are scăderi de 70%

Statul îţi zice că a ajutat industria HoReCa, dar patronii de restaurante îţi spun că ajutoarele n-au fost chiar aşa utile, de fapt. Din totalul celor 40.000 de restaurante, circa 10.000 dintre ele nu se vor mai redeschide niciodată, adică 30% dintre ele.

În 2020 vânzările le-au scăzut cu 70%, conform Ziarului Financiar. Anularea impozitului specific timp de 90 de zile după încetarea stării de urgenţă, susţinerea şomajului tehnic pe perioada stării de urgenţă, acoperirea costurilor salariale în procent de 41,5%, granturi şi împrumuturi şi IMM Invest au fost câteva dintre măsurile luate de stat. De IMM Invest, însă, s-au bucurat doar vreo 600 de proprietari de restaurante.

Mihai Spantoveanu, proprietar Baraka: „Este absolut penibil, îşi bat joc de noi, vor să vadă cât suportăm. (…) Facem o distanţare şi lăsăm cât de cât să funcţioneze treaba.”

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Cătălin Brăileanu, proprietar Roz Café: „Statul nu ştiu dacă ne-a ajutat pe noi, cred că s-a ajutat pe el în primul rând.”

Iulian Constantin, proprietar restaurant Zen Sushi: „Sincer dacă situaţia devine critică nu ar fi o problemă, adică ar fi ok să închidă șapte zile. Da, că trebuie să ajungem la un număr mai mic sau lucruri de genul acesta. Suntem deschişi la partea asta, să nu se închidă pe termen lung – asta ar fi problema.”