• Analiza arată disparitățile economice dintre județele României, cu regiunile mai sărace suferind de migrarea forțată a forței de muncă.
  • Județele dezvoltate atrag mai multe investiții și resurse.
  • Lavinia Țurcanu sugerează stimulente fiscale, infrastructură mai bună și promovarea turismului pentru a sprijini zonele defavorizate.

Cum arată harta României când vine vorba de forța de muncă? O analiză recent publicată de Ziarul Financiar scoate în evidență diviziunile economice semnificative dintre județele României. Teleorman și Vaslui se află printre județele cu cele mai scăzute performanțe economice și se confruntă cu un nivel redus al investițiilor și cu o infrastructură deficitară. În contrast, județele dezvoltate atrag resurse mai mari și accentuează discrepanțele regionale.

Cum influențează disparitățile economice între județe piața muncii?

„Da, poate influența semnificativ, deoarece județele cu economii mai dezvoltate tind să ofere un număr mai mare de locuri de muncă, atrăgând astfel forța de muncă din alte regiuni. De ce? Pentru că aici salariile sunt mai mari, condițiile de muncă sunt mai bune, sunt mai multe oportunități, iar calitatea vieții este mai ridicată. De asemenea, există o infrastructură mai bună, locuințe accesibile, precum și acces mai bun la servicii de sănătate și educație, servicii de care locuitorii din orașele mai puțin dezvoltate nu beneficiază la fel de ușor. Astfel, aceasta duce la migrarea forțată a forței de muncă din orașele mai puțin dezvoltate sau din anumite zone rurale către cele mai dezvoltate economic”, spune Lavinia Țurcanu, expert HR.

Ce strategii pot atrage județele mai mulți angajați?

„În primul rând, este necesar să se dezvolte mediul de afaceri local. De exemplu, atragerea investitorilor care să creeze parcuri industriale și să genereze locuri de muncă. De asemenea, ar trebui oferite stimulente fiscale, mai ales pentru zonele rurale sau defavorizate, astfel încât angajatorii să beneficieze de subvenții pentru angajarea personalului.

Recomandări

ROMÂNIA INTRĂ ÎN SCHENGEN
ROMÂNIA + BULGARIA = SCHENGEN
UN VIITOR ELECTRONIC
HAMAS CEDEAZĂ
VIITOR SANS RUSIA
RUSIA OFERĂ TRAVEL TIPS

Infrastructura trebuie, de asemenea, să fie îmbunătățită. Este important ca autoritățile locale să construiască locuințe accesibile pentru a atrage populația și forța de muncă. Există numeroase soluții care pot fi implementate. Dacă vorbim despre o zonă rurală, de exemplu, aceasta ar putea fi promovată ca destinație turistică, iar activitățile creative ar putea să stimuleze crearea de locuri de muncă în acea zonă.

În concluzie, este nevoie de multă investiție și promovare a acestor zone pentru a crea locuri de muncă și a dezvolta economiile locale. Sperăm că aceste soluții vor fi auzite și puse în aplicare de către autoritățile locale”, a declarat pentru Aleph News, Lavinia Țurcanu.

Citește și