• Indicele prețurilor de consum a crescut cu 9,3% pe an, în concordanță cu prognoza de consens a economiștilor chestionați de Reuters și în ușoară creștere de la 9,1% în mai.
  • Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a sugerat marți că factorii de decizie ar putea lua în considerare o majorare cu 50 de puncte de bază la ședința de politică monetară din august, pentru a ține în frâu inflația.
  • Cei mai importanți contribuitori la creșterea ratei inflației au provenit de la combustibilii pentru autovehicule și de la alimente.

Inflația din Marea Britanie a atins în iunie un nou maxim al ultimilor 40 de ani, în condițiile în care prețurile la alimente și energie au continuat să crească, agravând criza istorică a costului vieții din această țară.

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 9,4% pe an, potrivit estimărilor publicate miercuri, ușor peste prognoza de consens a economiștilor intervievați de Reuters și în creștere față de 9,1% în mai. Aceasta a reprezentat o înclinare lunară de 0,8% a prețurilor de consum, depășind creșterea de 0,7% din luna precedentă, dar rămânând sub nivelul de 2,5% din aprilie.

Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie a declarat în raportul de miercuri că estimările sale indicative modelate privind inflația prețurilor de consum sugerează că rata IPC ar fi fost ultima dată mai mare în jurul anului 1982, unde estimările variază de la aproape 11% în ianuarie până la aproximativ 6,5% în decembrie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

Cei mai importanți contribuitori la creșterea ratei inflației au provenit de la combustibilii pentru autovehicule și de la alimente, a precizat ONS, cu prima dintre acestea crescând cu 42,3% pe an, cea mai mare rată de dinainte de începerea seriei istorice construite în 1989.

Banca Angliei a implementat cinci creșteri consecutive de 25 de puncte de bază ale ratelor dobânzilor în încercarea de a ține în frâu inflația, dar guvernatorul Andrew Bailey a sugerat marți, într-un discurs ținut la Mansion House Financial and Professional Services Dinner, că Comitetul de politică monetară ar putea lua în considerare o creștere de 50 de puncte de bază la ședința de politică monetară din august.

Aceasta ar constitui cea mai mare creștere unică a ratelor dobânzilor din Marea Britanie din ultimii aproape 30 de ani, iar Bailey a promis că nu va exista niciun dacă sau dar în ceea ce privește angajamentul băncii de a readuce inflația la ținta de 2%. Guvernatorul a fost criticat public de mai mulți dintre candidații Partidului Conservator pentru a-l înlocui pe Boris Johnson în funcția de prim-ministru.

Din perspectiva politicii monetare, aceste vremuri reprezintă cea mai mare provocare la adresa regimului de politică monetară de țintire a inflației pe care am văzut-o în sfertul de secol de la crearea MPC în 1997, a declarat Bailey.