- Dobânzile ridicate și încetinirea creșterii economice sunt riscuri majore.
- Păun: Recomand prudență financiară și reducerea cheltuielilor inutile.
- Păun: După alegeri, un scenariu probabil este creșterea TVA-ului.
Inflația rămâne principalul pericol economic pentru România în 2025, afirmă Cristian Păun. Cu un deficit bugetar greu de controlat și o economie în stagnare, creșterea prețurilor se menține la un nivel îngrijorător.
Advertisment
Profesorul explică faptul că deficitul, deși aparent mic ca procent din PIB, este imens în valori absolute și susținut prin împrumuturi care împovărează viitorul. Alte amenințări includ dobânzile ridicate, încetinirea creșterii economice și instabilitatea politică, amplificate de curente extremiste care pot afecta relațiile internaționale și atragerea de investiții.
Ce politici economice pot reduce inflația?
„Din punctul meu de vedere trebuie în continuare insistat pe reformă. Deși cuvântul acesta este demonetizat, este folosit pe toate canalele de comunicare.
Recomandări
Trebuie mai puțin vorbit despre reformă și mai mult lucrat la partea de reforme. Însă, față de guvernarea anterioară, aceste reforme vor fi mult mai dificile de implementat. Pe de o parte că avem un Parlament mult mai eterogen, o susținere în Parlament mult mai redusă pentru guvernul actual și evident ceea ce am menționat în articol legat de extremism, ponderea acestora în Parlament fiind una foarte, foarte mare.
Asta înseamnă că reformele fundamentale, cum ar fi de exemplu revizuirea Constituției, vor fi foarte dificile de realizat într-un astfel de context. Este mult mai greu să vorbim despre reforme, din păcate, în România.
Dar nu trebuie să renunțăm la ele și nu pentru că Uniunea Europeană ne forțează sau globalizarea sau nu știu ce instituție ne obligă să facem aceste reforme, ci pentru că cetățenii așteaptă un stat modern, un stat suplu, un stat mult mai aproape de nevoile pe care aceștia le au.”, a declarat Cristian Păun, analist economic, pentru Aleph News.
Cum ne gestionăm mai bine finanțele în 2025?
„Având în vedere contextul menționat și anume faptul că inflația în continuare ne va da bătăi de cap, tocmai ce vedem taxe noi introduse, reintroduse, taxe mărite, faptul că vedem deficitul bugetar în continuare ca problemă și de aici dobânda, recomand și pentru 2025 prudență.
Recomand de asemenea o revizuire a cheltuielilor, încât acele cheltuieli care sunt inutile sau care pot fi amânate să nu se mai facă nici anul acesta, iar legat de creditele de consum, din punctul meu de vedere, cred că ar trebui să avem o mare, mare atenție cu ele.
Este bună în general creditarea pentru investiții, pentru a găsi o nouă sursă de venit, de ce nu chiar investiții în tine ca persoană, să te îmbunătățești, ca să fii mai rezilient în fața crizelor, deci creditele le-aș recomanda mai degrabă pentru investiții și nu pentru consum, astfel încât o nouă sursă de venit să completeze faptul că pentru foarte mulți români veniturile sunt în mare cumpănă în anul acesta.
Este nevoie în continuare de rezerve, cât se poate de mult rezerve, ca la un moment dat, dacă se întâmplă ceva, să poți să ai pe ce să pui mâna”, a mai adăugat acesta.
Citește și
- Unde te relaxezi în 2025? Hotelurile din Europa oferă o varietate de facilități
- Cum ne detoxifiem corpul după sărbători? Nutriționist: „Trebuie să evităm extremele”
- Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
Partenerii noștri